Spomladi so se v ulici Pod ježami začela gradbena dela za prvi objekt stanovanjskega kompleksa Rezidenca Vodmat, ki naj bi bil končan do leta 2025, imel pa bo 43 stanovanj. V kompleksu sicer načrtujejo tri objekte s skupno 144 stanovanjskimi enotami. Na spletni strani lahko preberemo, da se že prodajajo enote v razponu od enosobnega do štiriinpolsobnega stanovanja. Investitor LIN nepremičnine je že imel podobne gradbene projekte na širšem območju Ljubljane. Med drugim so gradili naselje Med češnjami v Črnučah in naselje Med javori v Kašlju. Urbanistična zasnova kompleksa je avtorstvo Ljubljanskega urbanističnega zavoda, od koder so nam sporočili, da so gradnjo že začeli, od junija pa so že prodali 25 od 43 stanovanj v prvem objektu. Dodali so, da želijo s kompleksom ustvariti »mirno, zeleno in varno oazo« v delu mesta, ki je imel v preteklosti intenzivno industrijo. Neuradno smo sicer izvedeli, da bo to soseska zaprtega tipa, to se pravi, da razen prebivalcev in njihovih gostov okoliški prebivalci nekdaj delavskega naselja do »zelene oaze« verjetno ne bodo imeli dostopa. V splošnih pogojih uporabe ta navedba sicer ni eksplicitno omenjena.

Pripravlja se tudi gradnja nove soseske Jurčkovo naselje, nam je sporočil Frano Toš, direktor družbe Prva hiša, investitorke projekta. Dodal je, da gre za nadgradnjo soseske Jurčkova 96, za katero pravi, da je bila med kupci odlično sprejeta. Kot je pojasnil, bo v soseski 170 stanovanj, gradnjo pričenjajo naslednji mesec, zaključili pa naj bi jo do konca leta 2025. Največja stanovanja v soseski bodo petsobna, najmanjša pa dvosobna. Tudi Jurčkovo naselje bo zaznamovalo zelenje, je izpostavil direktor. »Poleg dovršene arhitekture jo odlikujejo zlasti nadpovprečno velike terase ter viseči vrtovi, ki bodo dajali značaj celotni soseski.« Stanovanja je sicer že mogoče rezervirati, tržiti pa jih bodo začeli še letos.

Stanovanjski kompleksi

Gradilo se bo tudi v Šiški. Izjemno velik bo stanovanjski kompleks Regentov kvart v Dravljah, ki ga gradi investitor Lesnep. Po načrtih bo leta 2024 tam naprodaj kar 356 stanovanj v treh stolpnicah. Stolpnice bodo imele po 12, 15 in 18 nadstropij. To naselje sicer izstopa po številu novih stanovanj. Večina največjih kompleksov ima od 100 do 200 stanovanj. Več kot 200 stanovanj imajo le še trije kompleksi, ki bodo realizirani do leta 2025. Emonika pri novem Potniškem centru Ljubljana bo do leta 2025 mestu prinesla 205 stanovanj. V stolpnicah Kvartet Šiška, ki jih gradi investitor Corwin, pa bo po načrtih do leta 2023 221 novih stanovanj. Prav tako v Šiški bo več kot 200 stanovanj tudi v stolpnici Spektra, katere investitor je Spektra invest. Oba kompleksa v Šiški bosta realizirana do konca letošnjega leta.

Skoraj polovica novih kompleksov je v okolici mestnega središča. Preostala so z izjemo Jurčkovega naselja koncentrirana bolj v severnem delu mesta.

Priporočamo