V Črnučah se dogaja na las podobna zgodba kot pred meseci na območju Parmove ulice pri križišču z ulico Bežigrad, kjer je želel investitor v stavbi, po občinskem podrobnem prostorskem načrtu določeni za vrtec, graditi stanovanja. Tokrat za odstopanje od prostorskega načrta občino prosi družba ZL Living, ki je lastnica še nepozidanega dela zemljišča blizu Črnuškega bajerja na vogalu Ceste Ceneta Štuparja in Poti v Hrastovec. Na delu območja, ki ga ureja prostorski akt, podjetje že dokončuje sosesko Lagom s 150 stanovanji, v sklopu soseske pa je pod dvema blokoma predviden vrtec s šestimi oddelki, ki bi jih v ZL Livingu radi zamenjali z osmimi stanovanji in dvema dodatnima poslovnima prostoroma.

Svojo namero utemeljujejo z argumentom, da so ljubljanski občini poslali poizvedbo »o interesu za graditev in odkup vrtca v sklopu nove soseske«, marca 2021 pa prejeli odgovor občinskega oddelka za predšolsko vzgojo in izobraževanje, ki ga vodi Marija Fabčič, da kljub gradnji skupaj 250 stanovanj, ki bodo dokončana v dveh fazah, občina na tem območju ne načrtuje dodatnih kapacitet za varstvo otrok, ker naj bi bilo prostih mest v obstoječih vrtcih dovolj. Tak odgovor je seveda balzam za ušesa investitorja, ki že prodaja tudi sto stanovanj iz druge faze projekta. Cene še prostih stanovanj, ki jih navajajo kot izklicne, se gibljejo od dobrih 183.000 evrov za 35 kvadratnih metrov veliko garsonjero do 456.000 evrov za dobrih 100 kvadratnih metrov veliko štirisobno stanovanje.

Želijo več stanovanj
od predvidenih

Ker bi z zamenjavo vrtca s stanovanji presegli dovoljeno število 250 stanovanj na območju prostorskega akta, v ZL Livingu občino pozivajo, naj naredi izjemo tudi pri tem določilu, saj po njihovem mnenju to ni v nasprotju z javnim interesom in cilji prostorskega razvoja občine, poleg tega se bodo že v osnovi na območju nahajale pretežno večstanovanjske stavbe. Ob tem je zanimivo, da bi dodatnih stanovanj namesto vrtca zgradili še več, a del obravnavanih prostorov ni primeren za stanovanja, saj, kot so zapisali, ne bi izpolnjevali »minimalnih tehničnih pogojev za graditev stanovanj, ker so prostori vkopani in ni dovolj naravne svetlobe«.

V ZL Livingu v pobudi za opustitev lokacije vrtca v julija 2009 sprejetem občinskem podrobnem prostorskem načrtu ne navajajo le odgovora občine, da nima interesa za nov vrtec na tej lokaciji, temveč tudi kup drugih argumentov, zakaj naj po dokumentih občine ta vrtec ne bi bil potreben. Eden bolj zanimivih se nanaša na usmeritve iz strateškega dela občinskega prostorskega načrta, ki pravijo, da so priporočeni radiji dostopnosti vrtca na območju kompaktnega mesta, kar velja za Črnuče, 800 metrov, na območju obmestja in hribovitega zaledja pa 1500 metrov. Ker je radij oddaljenosti nove soseske od podružnične enote Gmajna vrtca Črnuče le dobrih 400 metrov, je temu kriteriju po njihovem mnenju več kot zadoščeno, čeprav pri tem ne navajajo pomembne podrobnosti. Radij oddaljenosti je v tem primeru namreč pomanjkljiv kriterij, saj govori le o zračni razdalji do vrtca, medtem ko je dejanska razdalja zaradi terena in dostopnih poti bistveno večja in se giblje od 800 metrov do dobrega kilometra.

Premalo se zavedamo
pomena hoje

Kot je ob pobudi za ukinitev lokacije vrtca na Parmovi ulici povedala dr. Maja Simoneti z Inštituta za politike prostora, so vrtci, šole in parki osnovni gradniki kakovosti bivanja in je prav, da so dostopni peš, kar vsekakor velja tudi za črnuški primer. »Hoja je pomembna ne samo za telesno in duševno zdravje in razvoj otrok, ki se danes pogosto premalo gibljejo, ampak tudi za stanje okolja. Jutranja vožnja z avtom v vrtec dodatno povečuje koncentracijo izpustov v bližini obstoječih vrtcev ter zgoščuje promet v lokalnem okolju. Tega nočemo, ne dodatnih avtov na cestah in zagat v prometu, ne slabega stanja zraka, ne otrok, ki jih starši vozijo v vrtec in šolo, ne staršev, ujetih v stiske jutranjih prometnih konic,« je takrat opozorila Maja Simoneti.

Pobudo za lokacijsko preveritev, s katero bi dopustili predlagana odstopanja od prostorskega akta, bo moral na eni od prihodnjih sej dokončno potrditi mestni svet. Spomnimo, da je lokacijsko preveritev za vrtec na Parmovi ulici, ki so ji nasprotovale vse svetniške skupine razen Liste Zorana Jankovića, na koncu župan umaknil z dnevnega reda seje mestnega sveta, a je treba vseeno omeniti, da je bila seja dober mesec pred lokalnimi volitvami.

Priporočamo