V koprsko pristanišče je danes prispela tisoča ladja. Gre za Norwegian Pearl z 2400 potniki, ki je sicer 49. potniška ladja letošnje sezone. Skupno je na njih v pristanišče priplulo več kot 83 tisoč potnikov. Koper je več kot zgolj mesto postanka na začrtani poti, je vstopna točka v svet bogate zgodovine in kulture ter topline tukajšnjih ljudi, je ob tem dejal kapitan ladje Vincente Amcione.

Ob tej priložnosti je na Bastionu zaživela fotografska razstava Tisoč morskih razgledov avtorjev Jake Jeraše, Jake Ivančiča, Kristjana Stojakovića in Petra Kleve.

Predsednica uprave Luke Koper Nevenka Kržan je ob tem napovedala, da se v začetku novembra začenja gradnja novega objekta potniškega terminala, ki bo sklenjena ob 20. obletnici prihoda prve potniške ladje v Koper, spomladi 2025. » Zasnovali smo ga tako, da ne bo namenjen le potnikom, ampak tudi občanom. Odpiral se bo tako na morje kot proti mestu in bo zagotovo kmalu postal novo, sodobno zbirališče lokalnega prebivalstva,« je izpostavila.

Pa še nekaj številk …

Koper se je kot pristanišče za potniške ladje vpisal na svetovni zemljevid leta 2005 s prihodom prve večje, 180 metrov dolge potniške ladje Minerva II s 600 potniki. Neposredno ob starem mestnem središču je nato kmalu zaživel potniški terminal. Že dve leti kasneje so presegli prihod 50 potniških ladij na leto. Leta 2011 so prvič zabeležili nekaj več kot sto tisoč potnikov, dve leti kasneje so septembra zabeležili največje število potnikov, skoraj šest tisoč, ki so prišli s krova dveh potniških ladij - Celebrity Silhouette in Crown Princess.

Leta 2014 so na potniškem terminalu prvič sočasno sprejeli tri potniške ladje, oktobra 2022 pa so za ladjarja Azamara na isti dan privezali kar štiri potniške ladje. Največja ladja v zgodovini koprskega ladijskega potniškega prometa je tja prispela konec oktobra lani, in sicer Norwegian Epic, ki je na krovu pripeljala več kot 4.150 potnikov in  1.500 članov posadke. Lani je Koper obiskalo največ potniških ladij doslej – kar 78. Zabeležili pa so tudi prihod milijontega potnika.

Priporočamo