Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana je z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije objavil projektni natečaj za najboljšo arhitekturno rešitev za večstanovanjsko stavbo ob Resljevi cesti. Gre za lokacijo nekdanjega mirujočega gradbišča, kjer je Kulturno-umetniško društvo Obrat od leta 2010 ob soglasju Mestne občine Ljubljana skrbelo za skupnostni vrtiček Onkraj gradbišča. Ideje za novo stavbo bo sklad zbiral do 11. maja letos.

V skladu pričakujejo, da bodo na tej lokaciji zgradili okoli 30 stanovanj, ki bodo namenjena neprofitnemu najemu. Sklad je zaznal potrebo »po stanovanjih za dve osebi, v katerih bi lahko zagotovili dva ločena spalna prostora (na primer za enostarševske družine). V delu pritličja stavbe, ki gleda na Resljevo cesto, naj bi bili umeščeni skupni prostori za stanovalce bodoče stavbe.

Zaželeno nadaljevanje
tradicije skupnostnega vrta

Iz natečajne naloge je razvidno, da sklad od arhitektov pričakuje predloge rešitev, ki bodo čim bolj izkoristile prednosti lokacije ter novim stanovalcem in drugim občanom omogočale kar se da prijetno bivalno okolje. Skladno z usmeritvami Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije mora nova stavba slediti obstoječemu strnjenemu stavbnemu nizu vzdolž Resljeve ceste, višina venca novogradnje pa mora biti poravnana z višino strešnega venca sosednje stavbe na Resljevi 48, ki je registrirana kot stavbna dediščina. Naloga od natečajnikov pričakuje, da bodo parkirne površine za potrebe stavbe umestili v kletne etaže novogradnje, da bi se ohranile in uredile zelene površine v okolici.

Natečaj zahteva, da arhitekti v svoje predloge vključijo tudi otroško igrišče in skupne površine za rekreacijo in druženje stanovalcev. »Zaželeno je, da se nadaljuje tudi tradicija skupnostnih odprtih in zelenih površin, ki se je na območju vzpostavila v sklopu projekta Onkraj gradbišča. Projekt lahko na območju zunanjih površin predvidi prostor za skupnostni vrt, pri urejanju katerega bi lahko sodelovali tudi stanovalci oziroma zainteresirana skupnost,« še dovoljuje natečajna naloga.

Veseli projektov
v mestnem središču

Direktor ljubljanskega stanovanjskega sklada Sašo Rink je v predgovoru natečajne naloge zapisal, da slika stanovanjske preskrbe v prestolnici še zdaleč ni dobra, še več, ta se zaradi turistifikacije in s tem povezane gentrifikacije predvsem mestnega jedra zgolj slabša. Ob tem je zapisal, da občina in sklad nimata na voljo vzvodov, da bi se zoperstavila tovrstnim negativnim trendom. »Brez pomoči države v smislu dodatnih sredstev, namenjenih za stanovanjsko politiko, ustrezne davčne politike in zakonodajnih možnosti omejevanja kratkoročnega oddajanja stanovanjskih površin v turistične namene bo stanje zelo težko izboljšati. Prostor je namreč omejen, javne investicije v stanovanjsko gradnjo prav tako, trg pa vedno najde pot do optimizacije,« je opozoril Rink.

V stanovanjskem skladu so zadovoljni, da bodo upravičencem do neprofitnih stanovanj lahko ponudili lokacije v središču mesta. Poleg bloka na Resljevi razvijajo še večjo sosesko na območju Povšetove ulice, kjer je predvidenih 361 neprofitnih najemnih stanovanj.

Spomnimo, da je bil sklad lastnik še enega večjega zemljišča v neposredni bližini ob Masarykovi cesti, a ga je leta 2018 prodal. V skladu so takrat odločitev za prodajo zemljišča, na katerem prostorski načrt dovoljuje gradnjo poslovno-stanovanjskega objekta, utemeljili s tem, da so zanj iztržili dobro ceno in bodo denar lahko vložili v razvoj drugih javnih stanovanjskih projektov, ki bodo dali več kot 90 stanovanj, kolikor jih je bilo po prostorskem načrtu predvidenih na tej lokaciji. Zemljišče so družbi Iskra Impuls prodali za 2,5 milijona evrov oziroma za kar 884 evrov za kvadratni meter brez davka na dodano vrednost. Na tem zemljišču je sedaj že skoraj dokončan projekt Rezidenca Masarykova z 81 stanovanji.

Priporočamo