Po lanski 13-odstotni višji ceni komunalnih storitev na področju zbiranja odpadkov so letos spomladi v Komunali Kranj zaradi višjih cen energentov in rasti stroškov dela podražili tudi vodo. Potem ko je prej kubični meter vode stal 46 centov, je sedaj ta dražji za približno 10 centov, položnica za povprečno gospodinjstvo pa se je mesečno podražila za okoli 1,50 evra.

Maja so kranjski mestni svetniki zavrnili predlog o 10-odstotnem dvigu cen za odvajanje odpadnih voda, a je bil ta kasneje vseeno sprejet. »Elaborat o oblikovanju cen storitev obvezne občinske gospodarske javne službe odvajanja komunalne in padavinske odpadne vode v Mestni občini Kranj (MOK) je bil po podrobni predstavitvi sprejet na junijski seji, mestni svet MOK pa je nove cene takrat potrdil,« je pojasnila Tanja Farčnik Strniša iz Komunale Kranj.

Zvišala se je cena za odvajanje komunalne in padavinske vode, kar pomeni, da bo povprečno gospodinjstvo s porabo 16 kubičnih metrov vode po novem namesto
8,78 evra plačevalo 9,34 evra v času poračuna cen.

Na vprašanje, zakaj je bilo potrebno zvišanje cen za odvajanje odpadnih voda, je odgovorila, da so morali nov elaborat pripraviti zato, ker so se od zadnje potrjene cene obračunski stroški bistveno povečali: »Sprememba cene je bila potrebna predvsem na račun višjih stroškov materiala, storitev za vzdrževanje infrastrukture in stroškov dela.« Po besedah sogovornice se je zvišala cena za odvajanje komunalne in padavinske vode, kar pomeni, da bo povprečno gospodinjstvo s porabo 16 kubičnih metrov vode po novem namesto 8,78 evra plačevalo 9,34 evra v času poračuna cen.

Osnova je dobavljena količina pitne vode

Kljub spremembi cen pa v Komunali Kranj zagotavljajo, da Kranj ostaja med cenejšimi občinami v primerjavi z Radovljico, Škofjo Loko, Tržičem, Novim mestom ... Cene so začele veljati s 1. julijem in bodo za obdobje enega leta veljale s poračunom. Glede pomislekov krajanov Besnice, ki so se na naše uredništvo obrnili z vprašanjem, zakaj se obračunava storitev oskrbe z vodo v enaki višini kot storitev odvajanje in čiščenje odpadnih vod, saj vsa voda, ki pride do uporabnika, ne odteče nazaj po kanalizacijskem sistemu (denimo voda, ki se porabi za zalivanje rož ali vrta), so v Komunali Kranj pojasnili, da tako predpisuje državna uredba o metodologiji za oblikovanje cen obveznih gospodarskih javnih služb varstva okolja.

V uredbi je namreč predpisano, da je osnova za obračun storitev odvajanja in čiščenja odpadnih vod dobavljena količina pitne vode, kot je poudarila Tanja Farčnik Strniša, pa se uporabnikom, ki imajo greznico, odvajanje in čiščenje odpadnih vod ne zaračunava, ampak se jim zaračunava storitev prevzema in ravnanja z blatom.

»Osnova za obračun je dobavljena količina pitne vode. Iz naslova mesečnega obračunavanja te storitve se greznica izprazni v zakonsko določenem roku, torej v treh letih. Greznično blato prevzamemo in na Centralni čistilni napravi (CČN) Kranj ustrezno predelamo,« je pojasnila sogovornica.

Kljub spremembi cen v Komunali Kranj zagotavljajo, da Kranj ostaja med cenejšimi občinami v primerjavi z Radovljico, Škofjo Loko, Tržičem, Novim mestom ... Cene so začele veljati s 1. julijem in bodo za obdobje enega leta veljale
s poračunom.

Greznične gošče precej bolj obremenjene

O tem, zakaj se zaračunavajo okoljske dajatve za odvajanje odpadne vode, če imajo uporabniki greznico in voda ne gre v kanalizacijski sistem oziroma nima komunala s tem nikakršnega dela, so na Komunali Kranj povedali, da se okoljska dajatev plačuje za vse vrste vod v skladu z uredbo o okoljski dajatvi za onesnaževanje okolja zaradi odvajanja odpadnih voda.

Višina okoljske dajatve je odvisna od vrste onesnaženja, so dejali in dodali, da okoljsko dajatev pobira finančna uprava v skladu s predpisi, medtem ko se odpadna voda iz greznice očisti na CČN Kranj. »Vsebina grezničnih gošč se s komunalnimi vozili vsaj enkrat na tri leta izprazni in pripelje na CČN, kjer poteka čiščenje grezničnih gošč, ki so vsaj dvajsetkrat bolj obremenjene od običajne komunalne odpadne vode. Na letni ravni obremenitev CČN z grezničnimi goščami predstavlja 10 odstotkov skupne obremenitve,« so še pojasnili v Komunali Kranj. 

Priporočamo