Kočevski občinski svet je večinsko podprl ustanovitev občinskega socialnega zavoda za oskrbo starejših v skladu s smernicami nove zakonodaje o urejanju dolgotrajne oskrbe. S to odločitvijo naj bi občina tudi prekinila koncesijsko pogodbo z zasebnim Zavodom Jutro, ki na Kočevskem oskrbuje od 120 do 150 ljudi.

Kot so nam že pred meseci pojasnili v zavodu, za upravičence pomoč izvajajo vse dni v tednu, največ 20 ur tedensko. Do pomoči so upravičene osebe, starejše od 65 let, ki zaradi starosti ali pojavov, ki spremljajo starost, niso sposobne samostojnega življenja. Z novim odlokom je občina ustanovila zavod, ki bo skrbel za oskrbo na domu. To pomeni, da bo občina sredstva, ki jih je zdaj namenjala zasebniku, preusmerila v svoj zavod. Zavod Jutro je ob odločitvi pojasnil, da prekinitev pogodbe z njihovim zavodom do leta 2028 ni mogoča. »Skladno z zakonom takšna odpoved koncesijskega razmerja, ki je sklenjeno za določen čas, ni mogoča,« so pojasnili na Zavodu Jutro. O tem naj bi tudi obvestili občino in zbrali več kot 180 podpisov volilcev.

Povišali občinsko subvencijo

V Zavodu Jutro so med drugim pojasnili, da vse zaveze iz koncesijske pogodbe izpolnjujejo redno, občina pa njihovo delo degradira z naročenimi članki o slabem delu. »Zavod deluje zakonito in z usposobljenim kadrom s potrebnimi kvalifikacijami,« so zapisali in zgodbo o Kočevcu Andreju, ki so jo mediji razkrili v začetku leta, označili za populističen prikaz za potrebe interesov po odvzemu koncesije.

Občani Kočevja so na pobudo zavoda pred meseci zbirali podpise s peticijo za dostojno bivanje starejših v občini. Občinski svet je nato povišal subvencijo storitve pomoči na domu na 70 odstotkov. Z občine so se na očitke o nezakoniti odpovedi pogodbe odzvali in pojasnili, da je odpoved zakonita. »Občinski svet se je jasno izrekel za urejanje dolgotrajne oskrbe preko javnega zavoda. Zaradi neizpolnjevanja obveznosti bi lahko tudi krivdno prekinili koncesijsko pogodbo, pa tega nismo storili, saj nočemo nadaljnjih sporov,« so pojasnili. Zavod je namreč v času trajanja pogodbe izvajal le 70 odstotkov dogovorjenih ur.

Konec avgusta je skupina volilcev županu predložila zadostno število podpisov v podporo pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o uveljavitvi odloka o ustanovitvi občinskega javnega zavoda za pomoč in oskrbo na domu.

 

Nezadovoljni z delom

Prebivalci Kočevja naj bi od Zavoda Jutro prejeli tudi dopis, v katerem so zapisali, da želi občina pomoč na domu v Kočevju ukiniti, kar na občini zanikajo. Poudarjajo, da nobene storitve ne bodo ukinili in da nihče od prebivalcev ne bo ostal brez pomoči. Po zdajšnji pogodbi je Zavod Jutro dolžan opravljati svoje obveznosti do izteka koncesije, kar se bo zgodilo julija prihodnje leto. Takrat bo opravljanje storitev prevzel občinski zavod.

Na občini so opozorili, da so se za to odločili, ker že dalj časa dobivajo pritožbe na delovanje zavoda. Lahko bi zahtevali tudi prekinitev pogodbe iz krivdnih razlogov, a so se odločili, kot so pojasnili, da bo Zavod Jutro delo opravljal do ustanovitve javnega zavoda.

Želijo si referendum

Konec avgusta je skupina volilcev županu predložila zadostno število podpisov volilcev v podporo pobudi za vložitev zahteve za razpis referenduma o uveljavitvi odloka o ustanovitvi občinskega zavoda za pomoč in oskrbo na domu, ki jo je na zadnji seji predlagal in sprejel občinski svet.

Takratni župan dr. Vladimir Prebilič je določil tudi rok zbiranja podpisov, ki poteka še do 5. oktobra. Skupino predlagateljev mora za izpeljavo referenduma podpreti vsaj pet odstotkov volilnih upravičencev v občini. Ministrstvo za notranje zadeve je pojasnilo, da je vseh volilnih upravičencev na območju občine Kočevje 13.005, pet odstotkov pomeni torej 650 oseb. 

Priporočamo