Pod okriljem Razvojne agencije Sora v mestu že od leta 2011 deluje Rokodelski center DUO Škofja Loka, v enem glavnih gorenjskih rokodelskih središč pa se te dni veselijo razširitve svoje dejavnosti v nov prostor. Poleg rokodelskega centra na Mestnem trgu je namreč zaživela še rokodelska delavnica, s pomočjo katere bodo lahko še bolj kakovostno opravljali svoje delo in izpolnjevali svoje poslanstvo.

»Za nas je to velik in pomemben korak. Po 12 letih delovanja smo pridobili nov prostor, ki bo namenjen rokodelskim delavnicam, izobraževanju, tečajem in prenašanju rokodelskega znanja. Do sedaj smo namreč delovali le v enem multifunkcijskem prostoru, zato smo zelo veseli, da smo po sprostitvi prostora nekdanje tekstilne trgovine tega uspeli najeti od Občine Škofja Loka,« je pojasnila vodja Rokodelskega centra DUO Škofja Loka Kati Sekirnik in dodala, da se bo v rokodelski delavnici ves čas nekaj dogajalo. »Prostor je temu primerno urejen, to pa nam na dolgi rok daje tudi priložnost za okrepitev sodelovanja s šolami in vrtci ter izvajanje rokodelskih programov za mlade. To je nujno, če želimo rokodelstvo še naprej ohranjati in razvijati,« je izpostavila Sekirnikova, sicer etnologinja in kulturna antropologinja.

V znamenju brezplačnih rokodelskih druženj

Že ta konec tedna, v soboto 27. maja, se bodo obiskovalci novega rokodelskega prostora lahko na delavnici posvetili izdelavi dražgoškega kruhka. V medeni svet znamenitih kruhkov, ki širijo ljubezen in obilje, njihova tradicija pa je dolga že več kot dve stoletji, jih bosta popeljali mojstrici rokodelki Alenka Lotrič in Breda Tolar. Preizkusili se bodo v pripravi testa, oblikovanju oziroma ročni izdelavi kruhkov, vpisanih v register nesnovne kulturne dediščine, za piko na i pa jih bodo še okrasili po navdihu. »Tudi poleti bomo priredili številne zanimive rokodelske delavnice, s poudarkom na doživljajsko-kulturnem turizmu. Nagovarjali bomo tudi mlade, saj je rokodelstvo tudi poklic. O tem bodo udeleženci lahko več izvedeli tudi na letošnjem Slovenskem rokodelskem taboru, ki ga člani Konzorcija rokodelskih centrov Slovenije organizirajo na pobudo ministrstva za gospodarstvo, turizem in šport,« je pestro dogajanje povzela Kati Sekirnik.

Letos bodo brezplačni rokodelski tabori julija potekali v devetih slovenskih krajih, kjer delujejo regijski rokodelski centri: v Ribnici, Veržeju, Rogatcu, Šmartnem pri Litiji, Moravčah, Slovenski Bistrici, Škofji Loki, Idriji in Slovenj Gradcu. Z rokodelci bo ustvarjalo več kot 80 učencev in mladostnikov, starih od 12 do 17 let, ki bodo del počitnic želeli preživeti aktivno in ustvarjalno ter obenem razmišljajo o svojem prihodnjem poklicu. »V Škofji Loki bo v ospredju les. Skupaj z dvema mojstroma mentorjema bomo v Rokodelskem centru DUO Škofja Loka od 20. do 22. julija organizirali tabor, katerega tema bodo tradicionalni načini obdelave lesa. Mladi bodo v delovnem procesu posameznih mizarskih del izdelali svoj lesen stolček – štokrle. V Idriji pa bo od 25. do 27. julija tabor, na katerem se bo klekljalo in tkalo, organizirala Čipkarska šola Idrija. Tudi spoznavanje teh dveh tekstilnih tehnik bo potekalo ob sodelovanju dveh mojstric mentoric,« je še povedala Sekirnikova. 

Priporočamo