Ljubljanski mestni svetniki bodo prihodnji ponedeljek obravnavali drugi rebalans letošnjega proračuna. Pripravljalci občinskega proračuna pričakujejo, da bo mestna blagajna leto zaključila s kar 532,1 milijona evrov prihodkov, kar je 64,7 milijona evrov več, kot so pričakovali. Bo pa tudi za 66,2 milijona evrov več odhodkov glede na veljavni proračun, zato bo proračun ob koncu leta vendarle imel tri milijone evrov izgube.

Na občinskem oddelku za finance so pojasnili, da je ponovna uskladitev proračunskih postavk potrebna iz več razlogov, in sicer zaradi negotovih razmer na trgu dela, dviga cen energentov in energije ter dviga stroškov dela. Pri slednjih so navedli dvig plač zaposlenih v javnem sektorju, dvig minimalne plače, dodatni dvig plač pomočnic vzgojiteljic. Pojasnili so še, da morajo projekte, ki se sofinancirajo z evropskimi sredstvi, uskladiti s predvideno realizacijo, v proračun pa so uvrstili tudi nekaj novih projektov oziroma programov.

Rekonstrukcija dela
Tbilisijske ulice

Med projekti, ki jih občina na novo vključuje v proračun, je gradnja kolesarskega centra v Tomačevem, in sicer na območju pogorelega teniškega centra propadle družbe Gradiant. Še nedavno je občina na tem območju nameravala graditi nov teniški center z najmanj devetimi igrišči v javno-zasebnem partnerstvu. Vendar se ti načrti niso izšli, saj se na občinski javni razpis leta 2021 k sodelovanju v tem partnerstvu ni odzval niti en ponudnik. Na magistratu so nato očitno na krilih uspehov slovenskih kolesarjev v Tomačevem sklenili ponuditi povsem drugačno športno panogo. Nov kolesarski center naj bi vključeval stezo za dirkališčno kolesarstvo, rolkanje in tek na rolkah (pozimi bi lahko ponudili tudi tek na smučeh), cestnokolesarski poligon, ciklokros in gorskokolesarski poligon, učni poligon, BMX tekmovalno progo in progo za prosti slog v olimpijskih dimenzijah ter kolopark, kaže predlagani rebalans. Projekt je ocenjen na slabih 3,7 milijona evrov, po sedanjih načrtih pa naj bi se gradnja začela šele v letu 2026 in končala leto pozneje.

Rebalans na novo vključuje tudi denimo ureditev pločnika ob Avšičevi ulici, prenovo vodovodnega sistema Javor–Žagarski vrh in vodovoda Tuji Grm, gradnjo kanalizacije Na griču, gradnjo kolesarske steze ob Cvetkovi ulici in novo cestno povezavo do Jurčkove ceste ter rekonstrukcijo Tbilisijske ulice. Iz predlaganega rebalansa je razvidno, da občina namerava do leta 2026 celovito rekonstruirati odsek Tbilisijske med križiščema z Jamovo in Cesto v Mestni log, hkrati pa bo zgradila še nov most čez Gradaščico. »Vozišče je dotrajano, kapaciteta križišč premajhna, most čez Gradaščico je dotrajan,« so na kratko povzeli stanje. Za ta projekt naj bi občina odštela nekaj več kot pet milijonov evrov, graditi pa naj bi začeli prihodnje leto ali leta 2025.

Denar za prve kadrovske štipendije

Med drugim so v proračun na novo vključili kadrovske štipendije, saj bo mestni svet junija prav tako sprejemal odlok o dodeljevanju kadrovskih štipendij, ki bo občini omogočal, da poleg štipendij za nadarjene ponovno podeljuje tudi štipendije dijakom in študentom, ki se izobražujejo za poklice, ki jih znotraj mestne uprave, javnih zavodov in javnih podjetij primanjkuje. Predlagani rebalans kaže, da bo občina za kadrovske štipendije letos namenila 25.000 evrov. »V letu 2023 bomo predvidoma podelili okvirno 20 (kadrovskih, op. p.) štipendij,« načrtujejo na občini. Čeprav rebalans predvideni znesek za štipendije za nadarjene nekoliko znižuje, bo zanje ostalo 636.000 evrov. Za nadarjene bodo podelili predvidoma 90 novih štipendij, podpirali pa bodo tudi že obstoječe prejemnike tovrstnih štipendij, zato je znesek zanje toliko višji.

Nova je tudi proračunska postavka za celovito prenovo centralne kuhinje v Vrtcu Jelka, ki naj bi jo občina izvedla še v letošnjem letu, kaže rebalans proračuna. Projekt je ocenjen na slabih 1,2 milijona evrov.

Poročali smo, da je občina pred časom naročila izdelavo konservatorskih načrtov za tri bronaste spomenike (Prešernovega, Vodnikovega in Valvasorjevega), ki so potrebni prenove. Izkazalo se je, da je v najslabšem stanju Valvasorjev spomenik, zato je občina v rebalansu odprla novo proračunsko postavko za prenovo slednjega. Ocenjujejo, da bodo za ta projekt potrebovali 214.000 evrov, pri čemer računajo, da bodo 17.600 evrov dobili od ministrstva za kulturo, saj so s tem projektom kandidirali na razpisu ministrstva za sofinanciranje prenov najbolj ogroženih in najpomembnejših kulturnih spomenikov. Prenova spomenika bo sovpadala z ureditvijo Trga narodnih herojev. 

Priporočamo