V Zdravstvenem domu (ZD) Kranj, kjer so kot enota zavoda Osnovno zdravstvo Gorenjske (OZG) lani pridobili dodaten program šolske zobne ambulante, niso dolgo iskali primernega prostora za njeno delovanje. V manj kot letu dni so sodobno opremljeno ambulanto s pomočjo Mestne občine Kranj (MOK) uredili v nekdanji shrambi oziroma skladišču, ki ga v kranjski Osnovni šoli (OŠ) Jakoba Aljaža niso več uporabljali. Tamkajšnji učenci bodo lahko odslej, tako kot v okviru ZD Kranj počnejo otroci že v šestih osnovnih šolah, svojo zobozdravnico Manco Cvetko obiskovali v copatih. »Z novo pridobitvijo smo zadovoljni tako zaposleni kot učenci in njihovi starši – tudi zato, ker smo skupaj z ambulanto pridobili še dodaten prostorček za izvajanje individualnega pouka dodatne strokovne pomoči,« je povedala mag. Lucija Rakovec, ravnateljica OŠ Jakoba Aljaža, kjer so z rekordnimi 27 oddelki v letošnjem šolskem letu dosegli svoj prostorski maksimum.

»Po najboljših močeh si prizadevamo vzpostavljati boljše razmere za otroke in zaposlene v vseh kranjskih šolah in OŠ Jakoba Aljaža ni izjema. V preteklih letih smo tam izvedli energetsko sanacijo stavbe, skupaj s športno dvorano, izdelali stopnišče, namenjeno evakuaciji v primeru požara, uredili ploščad pred šolo, preuredili in na novo opremili številne učilnice, uredili prezračevanje v več prostorih, nabavili aparat za kuhinjo in izvedli gradbena dela za zunanjo ureditev šole …« je pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec. Kot je napovedal, bodo letos v okviru participativnega proračuna zamenjali asfalt na šolskem košarkarskem igrišču, na občini pa upajo tudi na sofinanciranje položitve parketa v telovadnici in zamenjavo peska za tartan na zunanjem igrišču. »Tudi rešitev za prostorsko stisko v šoli snujemo že nekaj časa: nekdanjo Srednjo trgovsko šolo bomo preuredili v Podružnično šolo Jakoba Aljaža, za kar že pripravljamo projektno dokumentacijo,« je dodal Rakovec.

Sredi meseca ambulanta za neopredeljene paciente

»Zdravstveni dom Kranj se trudi čim več storitev, ki to omogočajo, približati uporabnikom. Zobozdravnik na šoli pomeni veliko olajšanje ter lažje izvajanje preventive in kurative. To bi želeli urediti v vseh preostalih šolah na območju, ki ga pokriva ZD Kranj, a nam žal primanjkuje prostora,« je poudarila direktorica ZD Kranj Lilijana Gantar Žura. Dodala je, da so v ZD Kranj pionirji glede preventivne nege oziroma higiene zob, saj so že pred več kot tridesetimi leti kot prvi v državi začeli ozaveščati otroke v šolah glede čiščenja zob, prav tako so kot prvi v državi uvedli umivalnico zob.

Vrednost investicije v novo zobno ambulanto znaša približno 145.000 evrov, pri čemer je sredstva za gradbena dela in dokumentacijo zagotovila MOK, za opremo in kader pa je poskrbel ZD Kranj. Sredi februarja se v Kranju obeta še odprtje ambulante za neopredeljene paciente. Ta bo v začetnem obdobju v eni od ambulant kranjskega zdravstvenega doma, v kateri zdravnik dela s polovičnim delovnim časom, delovala le nekaj dni na teden, saj se v ZD Kranj soočajo tudi z veliko kadrovsko stisko. 

Priporočamo