Po dveh letih, ko zaradi bojazni pred širjenjem koronavirusa ni bil organiziran pohod Pot ob žici, se je ta včeraj ponovno vrnil v utečene tirnice. Pohod so, kot je bilo običajno, že včeraj odprli vrtčevski otroci, ki so se odpravili na krajše pohode. Po podatkih društva Timing Ljubljana, ki skupaj z Mestno občino Ljubljana organizira pohod, je letos Pot ob žici ubralo 6158 otrok iz 52 vrtčevskih enot. Danes bodo na Poti spominov in tovarištva rekreirali ljubljanski osnovnošolci in srednješolci.

Vrhunec dogajanja se bo odvijal jutri, ko se bodo Ljubljančani in tudi obiskovalci podali na 35 kilometrov dolg pohod po trasi, ki simbolizira žičnati obroč, v katerega je bila v času druge svetovne vojne ujeta prestolnica. Osem kontrolnih mest na Poti spominov in tovarištva, kjer bo mogoče dobiti kontrolne kartončke in jih tudi ožigosati, bo odprtih med 6. in 17. uro. Društvo Timing Ljubljana udeležence pohoda poziva, naj se po poti osvežijo s pitno vodo na enajstih pitnikih in tako prispevajo k zmanjšanju plastičnih odpadkov na račun manjše uporabe plastenk vode in drugih pijač.

Jutri dopoldan bodo ljubljanske ulice preplavili tudi tekači. Teka trojk na 12,5 in 29 kilometrov se bosta začela ob 9. in 9.30 na Stritarjevi ulici. Srednješolci, osnovnošolci in profesorji, ki se bodo udeležili teka na tri kilometre, bodo štartali na Livadi ob 9. uri, oziroma od 9.10 in 9.20. Tekači lahko štartne številke prevzamejo na Trgu republike še danes med 13. in 19. uro ali jutri med 7. uro in 9.30, sporočajo iz Timing Ljubljana. V vseh kategorijah pričakujejo skupaj 1107 tekaških trojk oziroma 3321 tekačev.

Zaradi tekačev bo promet med 8.50 in 15. uro na trasah tekov občasno oviran, zato organizatorji voznike prosijo, naj upoštevajo cestnoprometna pravila ter navodila policistov in organizatorja. Le posamezne ulice pa bodo popolnoma zaprte. In sicer organizatorji v Timing Ljubljana sporočajo, da v soboto med 5. uro in 10.30 ne bo mogoče parkirati na Vodnikovem in Krekovem trgu. Na Poljanski, Litijski, Hruševski cesti in Krožni poti bo jutri od 9. ure do 9.30 kratkotrajna popolna zapora. Med 8.50 in 15. uro bo popolna zapora na Prulah, Grudnovem nabrežju, Hradeckega mostu in Krakovskem nasipu, Hladnikova, Ižanska cesta, Hradeckega cesta pa bodo zaprti med 8.50 in 12. uro. Zoisova cesta bo od predora pod gradom do Slovenske ceste za ves promet, razen za ljubljanske avtobuse zaprta od 8.50 do 15. ure.

Ker se bodo tekači in pohodniki zgrinjali v cilj na Kongresnem trgu, bo med 5. in 15. uro zaprt tudi del Slovenske ceste, in sicer med Šubičevo in Erjavčevo cesto. Linije 1, 2, 3, 3G, 6, 6B, 9, 11, 11B, 19, 19I in 27 Ljubljanskega potniškega prometa bodo zaradi zaprtja tega dela Slovenske ceste vozili po obvozni trasi. Obvoz za linije 1, 6 in 6B bo urejen po Slovenski, Šubičevi, Bleiweisovi cesti in Tržaški cesti. Avtobusi na liniji 9 bodo vozili po obvozu po Slovenski, Šubičevi, Bleiweisovi, Aškerčevi in Barjanski cesti. Za linije 2, 3, 3G, 11, 11B, 19, 19I in 27 pa bo obvoz potekal po Slovenski, Šubičevi, Bleiweisovi, Aškerčevi in Zoisovi cesti.

Na Kongresnem trgu bo od 10.30 naprej potekal spremljevalni program. Obiskovalce bodo zabavali Partizanski pevski zbor in Eva Boto s skupino. S pohodom Pot ob žici Mestna občina Ljubljana obeležuje spomin na 9. maja in na osvoboditev Ljubljane leta 1945. 9. maj je tudi občinski praznik, ki ga bo občina v ponedeljek obeležila s slavnostno sejo na ljubljanskem gradu. 

Priporočamo