Potem ko je potok Ločnica v lanskih poplavah v Trnovcu popolnoma spremenil svojo strugo in je podivjana voda za seboj pustila nepopisno razdejanje, so bili prebivalci doline Ločnice za nekaj časa celo odrezani od sveta. V občini Medvode so se zato najprej lotili sanacije zajed in usadov, ki so poškodovali glavno cesto Sora–Topol, ter omogočili normalen dvosmerni promet.

V dolini, ki je obdana s Polhograjskim hribovjem ter je med pohodniki in kolesarji vse leto priljubljen cilj, saj ponuja različne možnosti za enodnevne izlete, je sledila rušitev starih mostičkov in gradnja novih – z novimi temelji, oporniki, mostno ploščo, krilnimi zidovi in asfaltiranjem ter nameščeno novo varovalno ograjo. Skupna vrednost vseh del na petih objektih znaša dobrih 623.000 evrov, ki jih bodo na občini Medvode financirali iz državnega predplačila za sanacijo poplav.

Potek sanacije bo odvisen od vremenskih razmer in posledičnega vodostaja potoka Ločnica, na medvoški občini pa se nadejajo, da bo dolina v vsej svoji lepoti vnovič zasijala do zime.

 

Obnova usadov, prepustov, pregrad in cest

Ob intenzivnem poteku del so se pred dnevi v Ločnici lotili še dveh večjih projektov za odpravo posledic lanske avgustovske ujme. »Začela se je rušitev in gradnja novega mostička preko potoka Ločnica pri krajevni skupnosti Trnovec, sledila pa bo gradnja novega mostu nad Gostilno Legastja. Izvajalec bo oba objekta porušil in zgradil nova z novimi temelji, oporniki, mostno ploščo ter krilnimi zidovi,« so pojasnili v uradu medvoškega župana Nejca Smoleta.

Kot so poudarili, bodo dela sočasno potekala tudi na več odsekih lokalne ceste Sora–Topol na območju od konca naselja Sora do naselja Trnovec. »V sklopu teh del bo izvajalec saniral usad z gradnjo opornega zidu, na več lokacijah bo obnovil cestne prepuste, na dveh hudourniških pritokih pa bo zgradil prodne pregrade. Predvidene so tudi nove zložbe iz kamna v betonu.«

V županovem uradu, kjer udeležence v prometu prosijo za strpnost in upoštevanje navodil izvajalca, so dodali, da bodo obnovili tudi obstoječo kaščo na manjšem pritoku Ločnice, sanirali brežino vodotoka na odseku od gostilne Legastja do objekta Trnovec 12 in uredili zaledne vode pri objektu Trnovec 11. V sklopu del bo sanirana tudi v lanskih poplavah močno poškodovana cesta Križišče–Trnovec.

Skupna vrednost vseh navedenih del znaša dobrih 879.000 evrov, ki jih bodo na občini prav tako financirali iz državnega predplačila za sanacijo poplav. Potek sanacije bo odvisen od vremenskih razmer in posledičnega vodostaja potoka Ločnica, na medvoški občini pa se nadejajo, da bo dolina v vsej svoji lepoti vnovič zasijala do zime. 

Priporočamo