Lekarna Ljubljana je javni zavod, ki ga je ustanovila mestna občina Ljubljana. Poleg oskrbe glavnega mesta zagotavlja lekarniške storitve tudi v številnih drugih občinah v osrednji Sloveniji. Med drugim tudi v občini Vrhnika, kjer občane oskrbujejo že od leta 1983. Trenutno imajo v občini dve lekarni, in sicer Lekarno Zlatica v trgovskem centru na Ljubljanski cesti in Lekarno Vrhnika v poslopju zdravstvenega doma na Trgu Karla Grabeljška, kjer prostore po poročanju Našega časopisa najemajo.

"Trenutni prostori Lekarne Vrhnika so neustrezni, saj tudi s prenovo lekarne ni mogoče urediti skladno s sodobnimi usmeritvami v lekarniški dejavnosti, ki narekujejo bolj dostopno in za obiskovalce bolj odprto lekarno."

Lekarna Ljubljana

Dela potekajo po načrtu

Konec decembra pa so začeli graditi nov objekt na križišču Ceste gradenj in Ulice 6. maja. Kot so nam pojasnili, ne gradijo nove lekarne, pač pa bodo zagotovili nove prostore za obstoječo lekarno, ki deluje v prostorih Zdravstvenega doma Vrhnika. »Trenutni prostori Lekarne Vrhnika so neustrezni, saj tudi s prenovo lekarne ni mogoče urediti skladno s sodobnimi usmeritvami v lekarniški dejavnosti, ki narekujejo bolj dostopno in za obiskovalce bolj odprto lekarno,« so razloge za gradnjo utemeljili v Lekarni Ljubljana. Pri tem so dodali, da že dlje časa iščejo primerno lokacijo v bližini zdravstvenega doma. Po odkupu objekta na omenjeni lokaciji so decembra stekla gradbena dela, predvidoma novembra pa naj bi bila dela končana. Trenutno je na objektu končana fasada in streha, opravili so tudi suhomontažna dela in vgradili stavbno pohištvo, so še sporočili. Pri tem so dodali, da bodo novi prostori omogočili lekarniško dejavnost na 250 kvadratnih metrih površin, v lekarni pa bo tudi lekarniški robot za shranjevanje in izdajo zdravil. Novi prostori bodo tako omogočili boljše pogoje za delo, kar bo po njihovi oceni izboljšalo tudi uporabniško izkušnjo. Pri tem so dodali, da se projekt v celoti financira iz lastnih sredstev.

Gradijo tudi dve stanovanji

Na tabli ob gradbišču bodočega objekta lekarne smo prebrali, da je investitor LL Grosist, izvajalec del pa družba GPI Tehnika. LL Grosist je sicer družba, katere ustanoviteljica je Lekarna Ljubljana. Presenetil pa nas je naziv gradnje, saj poleg prostorov za lekarno gradijo »hišo z dvema stanovanjskima enotama«. V Lekarni Ljubljana imajo na splošno težave s pridobivanjem kadrov, kot smo poročali, so razmišljali, da bi farmacevte privabljali tudi z možnostjo neprofitnega najema stanovanja. »Stanovanja so v objekt vključena zaradi urbanističnih zahtev lokacije,« so na naše vprašanje, zakaj so se odločili za gradnjo stanovanj, odgovorili iz Lekarn Ljubljana. Odgovor na vprašanje, ali bosta stanovanji namenjeni za trg oziroma ali bosta neprofitni, pa še čakamo. 

Priporočamo