V Združenju Europa Donna Slovenija letos obeležujejo 25 let ozaveščanja o raku dojk, zagovorništva bolnikov ter podpore bolnicam in njihovim svojcem ob soočanju z diagnozo. Poudarjajo, da je tako kot v večini razvitih držav rak dojk tudi v Sloveniji najpogostejši rak pri ženskah. Bolezen je dobro ozdravljiva, če je odkrita dovolj zgodaj, zato se je treba odzvati vabilom presejalnih programov ter biti pozoren na morebitne zdravstvene težave, opozarjajo v Združenju Europa Donna Slovenija.

O tem in marsičem drugem koristnem bodo v okviru rožnatega oktobra, mednarodnega meseca ozaveščanja o raku dojk, spregovorili tudi na jutrišnjem dogodku v Radovljici. V Knjižnici Antona Tomaža Linharta, kjer je v oktobru na ogled tudi tematska razstava knjig, bodo predstavnice bohinjske skupine Združenja Europa Donna Slovenija pripravile stojnico in obiskovalkam predstavile pravilen samopregled dojk ter dejavnosti združenja. Delile bodo promocijski material ter pripravile nagradne naloge in vprašanja za obiskovalce.

Želijo si širitve po
gorenjskih občinah

»Potem ko smo v minulih dneh gostovale v bohinjski in blejski knjižnici, bomo jutri zdrav način življenja in pomen udeležbe v državnih presejalnih programih Zora, Dora in Svit predstavile v radovljiški knjižnici. Na naših dogodkih imamo vselej s seboj tudi učni silikonski model dojke, s pomočjo katerega ženske učimo samopregledovanja, ki je eno najbolj pomembnih opravil za zgodnje odkrivanje raka na dojkah. Vse zatekline pa niso tipne, zato je v določeni starosti nujna tudi mamografija. Ženske opozarjamo tudi na ginekološke spremembe, saj so ginekološki raki običajno pozno odkriti, vemo pa, da dovolj zgodaj odkrita bolezen pomeni manj agresivno zdravljenje, večjo kakovost življenja in večjo možnost za preživetje,« je pojasnila Iva Lapajne, vodja bohinjske skupine Združenja Europa Donna Slovenija.

Sogovornica poudarja, da diagnoza rak ni samo stiska bolnice, ampak je stiska celotne družine, zato je pomembno, da svojci bolnice vedo, da se lahko kadarkoli obrnejo po pomoč na združenje. Ob pomoči združenja se ženske poučijo tudi o diagnostiki in načinih zdravljenja raka dojk, velik poudarek pa v združenju dajejo tudi športnim aktivnostim, zato enkrat mesečno organizirajo skupinski pohod. »Na delavnicah krepimo znanja posameznih članic združenja in zavedanje, da moramo ženske čim več narediti zase. Biti moramo pozorne in znati prisluhniti svojemu telesu. Če smo slabe volje, poskušajmo najti vzrok za to, predvsem pa ne bodimo predolgo slabe volje. Tako kot je pomembno, da na tehnični pregled odpeljemo svoj avtomobil, je pomembno tudi, da se redno udeležujemo državnih presejalnih programov,« je dodala Iva Lapajne, ki si želi delovanje bohinjske skupine Združenja Europa Donna Slovenija razširiti tudi na sosednje gorenjske občine.

Na akcijo ozaveščanja o raku dojk v Radovljici v teh dneh opozarjajo tudi z osvetlitvijo občinske stavbe v rožnati barvi in z rožnatimi pleteninami, ki ovijajo debla dreves pred grajskim parkom. Spletle so jih predstavnice Ljudske univerze Radovljica; nežne in tople pletene umetnine predstavljajo ranljivost v času bolezni, drevesa pa ponazarjajo trdnost in moč za premagovanje bolezni. 

Priporočamo