Vgradnja UV-dezinfektorja na vodnem viru Peričnik, ki z vodo napaja dobršen del Jesenic – približno 15.000 prebivalcev – je v zaključni fazi, naprava poskusno deluje že od 11. julija. Na občini Jesenice so pojasnili, da je zmanjševanje koncentracije natrijevega hipoklorita, ki so ga v zadnjem obdobju dodajali vodi, potekalo postopoma, 13. avgusta pa je bil klor popolnoma izločen iz sistema priprave pitne vode.

Varnejši način priprave vode

Na občini Jesenice so pojasnili še, da je tako vodovodni sistem Peričnik posodobljen in bo odslej deloval bolj varno in zanesljivo. V jeseniških gospodinjstvih so morali namreč v zadnjem obdobju vodo iz pipe pogosto prekuhavati, po novem pa je ta obdelana s postopkom presvetlitve z UV-svetlobo. »Nov način dezinfekcije vode kemijsko ne obremenjuje in ne vpliva na njen vonj in okus,« pravijo na občini in dodajajo, da je na splošno UV-dezinfekcija varnejša za uporabnike in boljša metoda dezinfekcije kot kloriranje. UV-delovanje se namreč pri povišani motnosti ne izklopi in deluje neprekinjeno.

Matjaž Pezdir, Jeko: »Uslužbenci zdravstvenega inšpektorata so prav tako izvedli redni inšpekcijski pregled vodovodnega sistema Peričnik, vključno z integrirano novo napravo za pripravo oziroma obdelavo pitne vode.«

Sledila so vzorčenja pitne vode, ki bodo pokazala, kako učinkovito deluje UV-naprava, in bodo hkrati služila kot izhodišča za določitev morebiti potrebne obdobne dezinfekcije. 20. avgusta so izvedli vzorčenje pitne vode za mikrobiološko preskušanje prisotnosti bakterij Escherichia coli, koliformnih bakterij in enterokokov na treh kontrolnih točkah vodovodnega omrežja, in sicer osnovni šoli Toneta Čufarja na Plavžu, gostilnici Chilli na Čufarjevem trgu ter v komunalni bazi podjetja Jeko na Cesti Franceta Prešerna 13.

»Rezultati preskušanj so pokazali skladnost vseh treh odvzetih vzorcev z uredbo o pitni vodi. Uslužbenci zdravstvenega inšpektorata so prav tako izvedli redni inšpekcijski pregled vodovodnega sistema Peričnik, vključno z integrirano novo napravo za pripravo oziroma obdelavo pitne vode,« nam je včeraj povedal Matjaž Pezdir iz podjetja Jeko, ki upravlja vodovodno infrastrukturo, in dodal, da v trenutni situaciji lahko rečejo, da investicija sledi začrtanim ciljem projekta. 

Priporočamo