Distribucijski sistem toplote v občini Jesenice je bil večinoma zgrajen v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. V večstanovanjskih objektih, ki so priključeni na ta sistem, pa se do danes večje tehnične in tehnološke posodobitve toplotnih postaj (razen tekočega vzdrževanja za nemoteno dobavo toplote posameznim odjemalcem) v glavnem niso izvajale. Na občini zato načrtujejo, da bi toplotne postaje, ki so starejše od 20 let, obnovili, in sicer deset na leto.

Ker mora občina za naložbe načrtovati sredstva v proračunu, je zaprosila upravnike večstanovanjskih stavb, naj preverijo, kakšen je interes lastnikov za omenjeno prenovo. S slednjo se mora strinjati 50 odstotkov etažnih lastnikov. Občina odločitve lastnikov, ki jih bodo posredovali upravniki, pričakuje do 15. septembra letos.

V večstanovanjskih stavbah na Jesenicah je več kot 100 toplotnih postaj starejših od 20 let. Toplotne postaje, ki so sestavljene iz priključne in hišne postaje, so kot vezni člen med distribucijskim sistemom in internimi toplotnimi napravami odjemalcev zastarele, pojasnjujejo na jeseniški občini. Hišna postaja je v lasti lastnikov stavb, priključna postaja pa v lasti občine.

Prispevala bo tudi država

Kot pravijo na občini, je strošek prenove odvisen od velikosti toplotne postaje. Ena toplotna postaja stane povprečno 15.000 evrov brez davka. Stroški se delijo približno na polovico, torej pol krije občina, pol lastniki stavb. V primeru večje toplotne postaje krije okvirno 60 odstotkov občina in 40 odstotkov lastniki. Pri tem lahko stanovalci zaprosijo Eko sklad za sofinanciranje obnove.

Eko sklad je pred časom na podoben način že sofinanciral in spodbujal lastnike večstanovanjskih stavb za prenovo in izolacijo fasad oziroma zunanjih ovojev stavb. »Na Jesenicah je tako danes stanje na tem področju zadovoljivo, saj je izoliranih in prenovljenih skoraj 90 odstotkov fasad večstanovanjskih stavb,« opisujejo na občini.

Poudarjajo, da bi se z zamenjavo oziroma prenovo toplotnih postaj v večstanovanjskih stavbah in z drugimi ukrepi za energetsko prenovo lahko v skladu s sistemskimi obratovalnimi navodili in sprejeto zakonodajo na tem področju na novo določila tudi priključna moč za posamezne objekte. 

Priporočamo