»Ko sem zaradi bolezni poklicala svojo osebno zdravnico, sem izvedela, da je že nekaj časa v pokoju in da je njene paciente prevzela nova zdravnica. Zdaj ta odhaja na specializacijo, vrnila naj bi se spomladi,« nam je zaupala bralka z Jesenic, ki je bila o spremembah obveščena, ko je zaradi zdravstvenih težav poklicala v zdravstveni dom. Kdor težav ni imel oziroma zdravnika ni potreboval, za spremembo niti ni izvedel. Kot so nam pojasnili v Osnovnem zdravstvu Gorenjske (OZG), obveščanje poteka prek spletne strani zdravstvenega doma in lokalnih medijev, zdravnik pa je še dve leti po upokojitvi lahko nosilec ambulante, zato Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije pacientov o tem ne obvešča.

Sistemska težava

»Pomanjkanje zdravnikov družinske medicine je dejstvo. Gre za sistemski problem, ki presega reševanje na nivoju Zdravstvenega doma Jesenice in ga je treba obravnavati na državni ravni, se pa v ZD Jesenice trudimo, da bi kar najbolje poskrbeli za paciente v tem času,« so nam pojasnili v OZG.

Reševanja problematike pomanjkanja družinskih zdravnikov se zdravstveni domovi sicer lotevajo na različne načine. »V ZD Jesenice smo ob napovedani upokojitvi in dveh odhodih zdravnic na specialistični izpit v kolektivu skupaj z zdravstvenimi administratorji, medicinskimi sestrami in zdravniki reorganizirali delovne procese na način, da bi pacienti kar najmanj čutili pomanjkanje stalnih zdravnikov in da je hkrati stanje vzdržno za zdravstvene delavce,« pojasnjujejo v OZG.

Pri reorganizaciji sta v pomoč ambulantni medicinski sestri, ki s pomočjo zdravstvene administracije triažirata paciente (teh je nekaj manj kot tri tisoč) v administrativno ambulanto, akutno ambulanto in ambulanto za kronične paciente. Pacienti kličejo na isto telefonsko številko ambulante kot doslej. Nadomeščanje je urejeno v dopoldanskem času, vanj pa so vključeni vsi družinski zdravniki jeseniškega zdravstvenega doma, tako specialisti kot specializanti družinske medicine ter sobni zdravnik. Pomagata tudi dve upokojeni zdravnici, ki sicer pokrivata domove starejših občanov.

»Brez podpore kadra takšna rešitev ne bi bila mogoča,« poudarjajo v OZG, kjer pravijo, da gre za začasno rešitev krizne situacije, ki dolgoročno ne odpravlja pomanjkanja družinskih zdravnikov. »Zavedamo se, da rešitev ni idealna, je pa zaenkrat tako na strani zaposlenih kot tudi pacientov sprejeta z razumevanjem. Po naših najboljših močeh se vsi zaposleni trudimo, da pereča problematika ne bi vplivala na kakovost zdravstvenih storitev,« dodajajo.

Iščejo nove kadre

Poleg jeseniškega zdravstvenega doma se na Gorenjskem s problemom pomanjkanja družinskih zdravnikov že dlje časa soočajo tudi v Zdravstvenem domu Tržič. Kot pravijo v OZG, se s situacijo spoprijemajo na različne načine, denimo z razpisom kadrovskih štipendij, srečanji s študenti medicine, vključevanjem študentov medicine v proces dela, zaposlovanjem sobnih zdravnikov. Konec novembra se bodo tudi udeležili kariernega sejma v Makedoniji, kjer bodo predstavljali vse gorenjske zdravstvene domove. 

Priporočamo