V mestni občini Kranj (MOK), kjer si prizadevajo za čimprejšnji prehod na okolju bolj prijazno mobilnost, so naredili nov pomemben korak za bolj zdravo prihodnost mesta. Na Zlatem polju, med trgovino Lidl in odcepom za Supernovo na Savskem otoku, so včeraj svečano odprli parkirišče Park & Ride (parkiraj in prestopi), ki ponuja tudi izposojo koles iz sistema KRskolesom ter polnilnico za električna vozila. Na voljo je 56 parkirnih prostorov, tri so namenjena gibalno oviranim voznikom, v neposredni bližini pa sta urejeni tudi novi avtobusni postajališči. »Tudi slednji bosta neprecenljivo koristili mestu in dnevnim migrantom, saj se bo s tem omogočilo boljše povezave in zmanjšanje prometnih obremenitev v mestu,« se nadejajo na MOK.

Nova pridobitev pa ima še posebno velik pomen za krajevno skupnost Zlato polje. »Gradnjo parkirišča smo v krajevni skupnosti podpirali od zasnove projekta pred dvema letoma, saj se že dolgo srečujemo s problemom parkiranja. Območje krajevne skupnosti je prometno zelo obremenjeno, dnevna fluktuacija ljudi je največja v občini. Dnevno na Zlatem polju in v bližnji okolici, kjer so med drugim številne šole, zdravstveni dom, porodnišnica, migrira več kot 2500 ljudi, zato smo zelo veseli, da se bo gostota prometa v naši soseski razbremenila, s tem pa se bo razbremenila tudi zasedenost parkirnih površin,« je z novo pridobitvijo zadovoljen predsednik sveta krajevne skupnosti Zlato polje Gorazd Copek. Pravi, da gre za projekt, ki je nuja za vsako mesto, ki si želi biti moderno in organizirano ter ljudem omogočiti bolj trajnostne oblike prevozov, in da so se težav s parkiranjem v krajevni skupnosti zadnja leta v sodelovanju z občino lotevali tudi z uvajanjem modrih con, ki jih bodo širili še naprej.

Tudi samooskrbni kotiček in morda občasne tržnice

»Zelo nas veseli, da se je ustvarila še ena multimodalna točka v mestu, kjer se srečujejo različni načini transporta in ljudem omogočajo resno alternativo osebnemu avtomobilu. To je že trideseta in zelo potrebna lokacija sistema KRskolesom. Letošnje poletje je bilo namreč za nas precejšen izziv, saj je povpraševanje občasno presegalo obstoječo infrastrukturo, predvsem v ožjem jedru mesta. Presegamo 50.000 izposoj koles, zdaj bo povpraševanje mestnih uporabnikov še večje,« je povedal Miha Juvan iz Centra trajnostne mobilnosti.

Novo parkirišče pomeni za kranjsko občino pomembno zmanjšanje prometa v ožjem središču, ne nazadnje pa tudi zavezo k bolj trajnostno začrtani smeri. »Nismo zastonj najbolj e-mobilna občina v državi, v to res ogromno vlagamo, saj si želimo Kranj narediti še bolj zelen. Gre za prvo parkirišče na Gorenjskem, ki bo namenjeno abonentom z letno vozovnico za avtobusne prevoze ali letni najem koles v sistemu KRskolesom, velika pridobitev za meščane pa sta tudi novi avtobusni postaji za smeri Kranj in Naklo,« je pojasnil kranjski župan Matjaž Rakovec. Dodal je, da je stala investicija v novo parkirišče 800.000 evrov, od tega so 550.000 evrov pridobili iz evropskih trajnostnih skladov. Pod arhitekturno zasnovo parkirišča so se podpisali v podjetju Jereb in Budja arhitekti, kjer so poudarili, da ne gre le za parkirišče, ampak za širšo zgodbo, ki bo vključevala tudi samooskrbni kotiček in morda tudi občasne tržnice.

Priporočamo