Če se dolgoletni blejski župan Janez Fajfar lahko pohvali z znanjem številnih tujih jezikov, izkušnjami, zvezami in poznanstvi, ki jih je spletel v letih županovanja, širša javnost Antona Mežana pozna kot blejskega kočijaža in čarodeja Tonija, domačini pa tudi kot podžupana in dolgoletnega svetnika. Pred štirimi leti naj bi Fajfar Mežanu obljubil, da se bo politično upokojil, in ga nagovarjal k kandidaturi za župana, a si je potem premislil. Leta 2018 tako ni imel protikandidata in je občino vodil še četrti mandat, zato se je tokrat Mežan brez pomislekov odločil za kandidaturo, h kateri naj bi ga že nekaj časa nagovarjali mnogi.

Fajfar je v prvem krogu volitev pričakoval boljši rezultat, zato pravi, da se mora v naslednjih dneh še bolj potruditi. Meni, da so ga na nedeljskih volitvah podprli tisti, ki so prepoznali to, kar je bilo na Bledu narejeno v zadnjih šestnajstih letih, pa tudi njegovo osebnost. »Bled ni navaden kraj, sem prihajajo ljudje z vsega sveta, zato ni nepomembno, kdo jih v kraju sprejme,« pravi aktualni župan. Za nadaljevanje kampanje v drugem krogu se nadeja, da bo »fer na obeh straneh, saj bomo morali v prihodnosti sodelovati, živeti v istem kraju«.

Aktualni župan med svoje dosežke vpisuje zgraditev severne blejske obvoznice, za južno napoveduje, da bo končana v naslednjem mandatu, gradbeno dovoljenje zanjo je že pravnomočno. V kraju so prenovili vrtec in zdravstveni dom, uredili medgeneracijski center in novo knjižnico, na Bohinjski Beli pa odprli nov kulturni dom.

Je pa Fajfar zadovoljen z izidom volitev v občinski svet, kot pozitivno je prepoznal njegovo pomladitev. Za mesta v svetu se je sicer na Bledu potegovalo dvanajst list. Lista Tonija Mežana je osvojila pet mandatov, županova lista Rad imam Bled štiri, Gibanje Svoboda pa tri. Sledijo SDS z dvema ter Lista Bled 365, Lista za kulturo in šport in Nova Slovenija s po enim mandatom.

Bled za Blejce

»Vesel sem, da so volilci prepoznali moje dosedanje delo v politiki in tudi na drugih področjih,« pa nedeljski rezultat volitev komentira Anton Mežan, ki pravi, da je bilo v volilni kampanji čutiti nekaj napetosti, po njegovih besedah so bile prisotne tudi nekatere umazane poteze aktualnega župana, soočal se je tudi z grožnjami. A kot pravi, se s tem ne ukvarja in deluje po začrtani poti. »Verjamem, da me podpirajo tudi tisti, ki so v zadnjem tednu spremenili svoje mnenje,« o napovedih za drugi krog glasovanja pravi Mežan in dodaja, da je v ponedeljek prejel kar nekaj pisem podpore tudi tistih, ki se v nedeljo sploh niso odpravili na volišča, a se v drugo bodo.

Mežan je zadovoljen z osvojenimi petimi mandati v občinskem svetu, saj je njegova lista s tem ponovila uspeh izpred štirih let in tako na Bledu ostaja edina, ki ji je uspelo zbrati več kot štiri mandate. Ob morebitni izvolitvi v drugem krogu pa napoveduje, da bo Blejke in Blejce ne le poslušal, temveč da bodo tudi uslišani. Med prioritete postavlja južno razbremenilno cesto, obnovo osnovne šole z večnamensko dvorano, ustanovitev mladinskega sveta, preko katerega bi bil slišan glas mladih, sodelovanje z društvi in klubi, ki soustvarjajo življenje na Bledu, in ne nazadnje več reda predvsem v jezerski skledi, kjer so po njegovem mnenju razmere presegle vse meje. 

Priporočamo