»Res je, izbrani smo bili kot najemniki oziroma oskrbniki Mozirske koče. Zelo se veselimo novega izziva in dali bomo vse od sebe, da bodo gostje v koči zadovoljni,« je za Dnevnik informacijo potrdila ​Urša Fürst iz Kampa Menina. Spomnimo, da je bil omenjeni kamp v avgustovski poplavi povsem uničen in ga še vedno urejajo. Na vprašanje, kako se bodo lotili novega izziva, saj se bodo zdaj od vode odmaknili precej višje, proti Goltem, Fürstova odgovarja: »Res je, da se bo sistem dela nekoliko razlikoval od dela v kampu, a smo vajeni vsega in verjamemo, da bomo kos novi nalogi. Ekipo v večini sestavljamo domačini, ki planino dobro poznamo, med nami je tudi član, ki že ima izkušnje kot oskrbnik koče.« Kot je še dodala, je za začetek v načrtu zagon osnovne panoge, to pomeni, da bodo poskrbeli za vso gostinsko ponudbo in namestitev gostov v sobe, sčasoma pa bodo ponudbo dodatno razvijali in dodajali nove produkte.

Kup težav privedlo
do odhoda najemnice

»Sicer pa ves čas pridno obnavljamo tudi kamp Menina. Načrtujemo, da ga bomo ponovno odprli maja prihodnje leto. Do takrat bomo postopno odpirali obnovljene enote, kot so naše glamping hiške s savno in jacuzzijem, center dobrega počutja, gostinski prostori za zaključene družbe oziroma vse, kar nam bo uspelo čim prej sanirati,« je sklenila Fürstova. Zadovoljni so tudi v Planinskem društvu (PD) Mozirje in upajo, da odslej zapletov ne bo več in bodo vrata koče odprta za vse, ki se bodo tudi v teh, že hladnejših dneh odpravili v Mozirsko kočo. Ta je bila namreč zadnja dva meseca, natančneje od konca septembra, zaprta, saj je prejšnja oskrbnica Alenka Vetrih s PD Mozirje predčasno prekinila pogodbo. Kot nam je pojasnila, je dobila občutek, da kot najemnica Mozirske koče ni več zaželena. »Dolgo nismo niti vedeli, ali bomo sploh še oskrbniki mi ali bo kočo dobil kdo drug. Malo pred odprtjem so me iz PD Mozirje le poklicali, naj pridem podpisat pogodbo, a samo za osem mesecev,« nam je dejala Vetrihova in dodala, da so se po odprtju iz dneva v dan pojavljale težave. »Nova koča, vendar kup stvari, ki niso delovale,« je dodala Vetrihova, ki je bila med obiskovalci koče zelo priljubljena. Zato so bili mnogi nad novico, da odhaja, nemalo razočarani. Ne nazadnje je Vetrihova zadnji dve leti in pol, v času gradnje nove koče, ker je prejšnja februarja 2021 zgorela, in tudi med pandemijo, zagotavljala gostinsko ponudbo, hrano, pijačo pa tudi zavetje planincem v bližnji koči gorske-reševalne službe (GRS). Aktivno se je vključevala tudi v vse akcije zbiranja sredstev za gradnjo nove Mozirske koče.

Pogodba za določen čas
praksa tudi drugje

»Pred tremi leti, pred predajo prejšnje koče v najem, smo jo očistili posledic prejšnjega najemnika. Ne glede na starost in dotrajanost delov objekta smo se potrudili za spodobne pogoje poslovanja nove najemnice. In tudi po požaru smo iskali način, kako na Mozirski planini obdržati gostinsko ponudbo, hkrati pa naši najemnici zagotoviti nadaljevanje gostinske dejavnosti. Zahvaljujoč solidarnosti vodstva GRS Celje, ki se je odzvalo naši prošnji, smo s tripartitno pogodbo našli rešitev, po kateri je GRS najemnici oddal svoj objekt v najem. Kljub prostorskim omejitvam je najemnica dobro poskrbela za svoje goste in za ime Mozirske koče,« je povedal predsednik PD Mozirje Boštjan Goličnik. Kot je dodal, so bili nad odločitvijo Vetrihove, da se po dobrem mesecu od njih poslovi, presenečeni. Potrdil je, da so vztrajali pri podpisu pogodbe o najemu le do marca, ker je pač takšna praksa pri večini koč. Zavrača pa trditve o celi vrsti pomanjkljivosti, zaradi katerih gostinske dejavnosti ni bilo mogoče izvajati. »Določene težave smo res zaznali in jih takoj po prijavi začeli tudi odpravljati, skupaj z dobavitelji. A te zagotovo niso bistveno vplivale na opravljanje dejavnosti. V kratkem bi bile rešene vse,« je dejal Goličnik. Potem ko je najemnica pogodbo odpovedala, so se nemudoma lotili iskanja novih najemnikov in objavili razpis. Nanj so se prijavili trije interesenti, PD Mozirje pa je med vsemi izbralo Kamp Menina, saj so jih prepričali z dolgoletnimi izkušnjami na področju turizma in gostinstva v njihovi dolini, poznavanjem delovanja planinske postojanke, uspehom v trženju prenočitvenih kapacitet, s pozitivnim pristopom in ambicioznimi načrti v prihodnosti. 

Priporočamo