Včeraj se je na fužinskem gradu zbralo 130 otrok iz celotne Slovenije in njihovih mentorjev, ki so sodelovali v projektu Hrana ni za tjavendan. Da bi bolje razumeli koncept tekmovanja, smo poklepetali s sedmošolci Osnovne šole Spodnja Šiška, ki so bili zmagovalci v kategoriji natečaja Reciklirana kuhinja. Komisijo so prepričali z ostanki jušne zelenjave in krompirjevimi olupki, ki so jih kot pravi kuharski mojstri »povzdignili na višji nivo«. Kreiranje novega recepta je bilo zelo zanimivo, so nam povedali, veseli priznanja za trud. S pomočjo mentorjev in ob sodelovanju s šolskimi kuharicami so pripravili recept za njoke iz pire krompirja, omako iz jušne zelenjave in govedino na posteljici iz ocvrtih krompirjevih olupkov. »Res smo se zabavali, ko smo ustvarjali jedi, za katere smo sestavine dobili kar v šolski kuhinji. Te so namreč ostale od našega kosila. Radi bi tudi povedali, da se na šoli na splošno trudimo, da hrane ne mečemo stran. Vsak vzame toliko in tisto, za kar ve, da bo pojedel. Seveda smo izbirčni, ne pojemo vsega, ampak lačen v šoli ni nihče,« so hiteli s pripovedovanjem in še dodali, da so v letošnjem šolskem letu pripravili posebne plakate, s katerimi so želeli učence in učenke izobraziti o problemu zavržene hrane ter odnosu do nje. Prav tako so naredili anketo o tem, kaj bi učenci želeli imeti na šolskem jedilniku. »Seveda, po pričakovanjih sta zmagala pica in testenine. No, upamo, da se bo na jedilniku kdaj znašel tudi naš zmagovalni recept.«
V šoli je sadje ves čas pri roki
Tudi otroci z Osnovne šole Brinje iz Grosupljega se bodo na šolo vrnili s kar nekaj priznanji. Poklepetali smo z dekleti, ki so z mentorji kuhala in pripravila kranjske palačinke. »Maso za palačinke smo naredili iz prosene kaše. Namesto marmelade smo dali kislo zelje in kranjsko klobaso. Jed nam je bila res všeč, žal pa jo je pretežko narediti in tudi sestavine so predrage, da bi našo specialiteto vnesli na šolski jedilnik,« so nam povedala dekleta, ki so tudi prepričana, da bi jed šla v slast prav vsem na šoli.
Precej bolj živahni in že usmerjeni na zabavo, ki je po koncu podelitve potekala na grajskem dvorišču, so bili prvošolci iz Osnovne šole Šmarje - Sap, ki smo jih za hip prav tako ustavili. Izvedeli smo, da so si v sklopu projekta sešili predpasnike, vse leto so se tudi veliko pogovarjali o pripravi hrane. »Z dedkom in babico sem naredila pogovor, da sta mi povedala, kaj sta jedla kot otroka. Nekaj jedi smo doma tudi skupaj pripravili,« je povedal deklič, sošolka pa je dodala, da lahko v šoli vedno vzamejo dodaten kos kruha, če so lačni. »In tudi sveže sadje je vedno v košari. Imamo še to srečo, da nas večina živi v hišah z vrtom in tako doma pridelamo veliko sveže zelenjave. Ta je najboljša,« je pripovedovala ena od prvošolk in hkrati priznala, da ne poje vedno vsega. »A ker se hrane ne meče stran, tisto, česar jaz ne maram, poje sošolec, s katerim sedim v klopi, « nam je še zaupala zgovorna navihanka in se nato v družbi sošolcev prepustila animatorki, ki je otroke zabavala z velikimi milnimi mehurčki.
Glede na trud je morda tudi prav omeniti, da je bilo v projektu Reciklirana kuhinja prijavljenih nekaj manj kot 300 receptov. Po 20 receptih so skuhali jedi in jih pripravili za fotografiranje ter izdali majhno knjižico, ki je na voljo tudi na spletni strani boljsi-svet.si.