Ministrstvo za naravne vire in prostor je v sredo izdalo soglasje k predlogu organizacije velikega koncerta Magnifica v Tivoliju. Dogodek z okoli 20.000 obiskovalci bi tako lahko potekal v središču mesta, a je Magnifico že pred odločitvijo ministrstva predstavil novo lokacijo v Stanežičah. Težave z lokacijo so se pojavljale že od marca, ko je zavod za varstvo narave prvič zavrnil soglasje za organizacijo velikega dogodka na travniku v parku Tivoli, in sicer zaradi občutljivosti ekosistema krajinskega parka. Organizator se je na odločitev pritožil, odločanje pa je nato prevzelo ministrstvo.

Mladi za podnebno pravičnost so odločbo ministrstva označili za sporno. »Ministrstvo namreč povsem nejasno citira navedbe pritožnika, kar je omogočilo mnoge sporne in zavajajoče objave v medijih,« je prepričan arhitekt Arne Vehovar iz iniciative Ljubljana odprto mesto. Ob tem je spomnil na sklicevanje ministrstva na »glasbeni okus in helikoptersko košenje trave«. Ministrstvo med drugim v odločbi namreč zapiše: »Primerljivo prireditev DM tek za ženske na primer na istem travniku dovoljuje že vrsto let. Razlika je morda le v tem, da na DM teku nastopajo Čuki, na predmetnem koncertu pa Magnifico z gosti, kar pa bi moralo biti stvar glasbenega okusa in ne razlog, da se ena prireditev dovoli, druga pa ne.«

Predstavnik Mladih za podnebno pravičnost Izidor Ostan Ožbolt je ob tem izpostavil tri zahteve, ki so jih v sodelovanju s civilno družbo pripravili v luči dogodkov zadnjih mesecev. Zahtevajo, da se pripravi neodvisna revizija odločbe ministrstva in s tem preveri potencialno vmešavanje ministra Jožeta Novaka v odločitev pristojnega organa, predvsem z vidika strokovnosti argumentov odločbe.

»Ministrstvo za naravne vire in prostor naj dokaže svojo zavezanost varovanju narave in naj pozove župana Jankovića k umiku sprememb odloka o krajinskem parku,« še pričakujejo in dodajajo, naj se pripravi upravljalski načrt parka Tivoli, ki bo temeljil na principih sonaravnanosti in sobivanju narave in človeka.

Na povsem politično odločitev občine in ministrstva je opozoril tudi dr. Tom Turk z Biotehniške fakultete, ki je dejal, da zgodba jasno kaže, da je za določen namen in določene osebe kršenje lastnih odlokov in zakonov možno in sprejemljivo. Podobno ocenjuje tudi krajinska arhitektka in urbanistka dr. Maja Simoneti. »Upravljanje mestnih zelenih površin in zavarovanih območij prinaša nove izzive in glede tega se moramo naučiti dogovarjati in čim bolj zediniti,« je povedala. Na ministrstvu pa so odgovorili, da niti minister niti kdor koli drug ne more in ne sme posegati v zadeve, ki so predmet pritožb. 

Priporočamo