Potem ko so ljubljanski mestni svetniki minuli ponedeljek potrdili nova odloka o podeljevanju štipendij za nadarjene in kadrovskih štipendij, so se na občini lotili zbiranja podatkov, kje v mestni upravi in javnih zavodih imajo kadrovski primanjkljaj, ki bi ga lahko pomagale reševati kadrovske štipendije. Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana in drugi javni zavodi, katerih ustanoviteljica ali soustanoviteljica je prestolnica, imajo do vključno 6. julija čas, da magistratu sporočijo potrebe po kadrovskih štipendistih v šolskem letu 2023/2024.

Na podlagi prejetih prijav bo občina prvič po dveh desetletjih znova objavila razpis za kadrovske štipendije. »S podeljevanjem kadrovskih štipendij želimo mlade spodbuditi k odločanju za poklice v dejavnostih, ki se izvajajo kot javna služba, ter krepiti pomembnost in ugled teh poklicev, pa tudi omogočiti, da bi čim več mladih po zaključku izobraževanja ostalo na območju Mestne občine Ljubljana in z zaposlitvijo prispevalo k nadaljnjemu razvoju in napredku mesta,« je na aprilski seji mestnega sveta povedala direktorica mestne uprave Urška Otoničar. »Iščemo zdravnike družinske medicine, pediatre in zobozdravnike, potrebujemo tudi nove moči v Lekarni Ljubljana in konec koncev si želimo izobraziti tudi gradbene inženirje, ki bi po zaključku študija vsaj štiri ali pet let delali v občini,« je pred časom pojasnil župan Zoran Janković. Zato je pričakovati, da bodo interes za kadrovske štipendiste izkazali v javnih zavodih Zdravstveni dom Ljubljana in Lekarna Ljubljana.

Za pridobitev kadrovske štipendije ni treba biti občan prestolnice

V nasprotju s štipendijami za nadarjene, do katerih so upravičeni samo Ljubljančani, se lahko za kadrovsko štipendijo Mestne občine Ljubljana potegujejo vsi dijaki in študenti, ki so državljani Republike Slovenije in izpolnjujejo pogoje za pridobitev štipendije. Ob oddaji prijave za štipendijo bodo morali prosilci oddati tudi izjavo zavoda oziroma sklada, da jim je pripravljen zagotoviti enomesečno prakso. Štipendisti bodo morali pri izbranem delodajalcu vsako šolsko oziroma študijsko leto opraviti vsaj 160 ur delovne prakse pod strokovnim vodstvom mentorja.

Prejemniki kadrovske štipendije bodo morali najpozneje v enem letu po končanem izobraževanju skleniti pogodbo o zaposlitvi na delovnem mestu, ki bo ustrezalo zaključeni ravni njihove izobrazbe in področju, na katerem so se izobraževali. Zaposleni bodo morali biti najmanj toliko časa, kolikor so prejemali kadrovske štipendije. Če kateremu od štipendistov občina v enem letu ne bo mogla zagotoviti ustreznega delovnega mesta, bo tak štipendist prost obveznosti zaposlitve.

Iz proračunskih dokumentov je razvidno, da nameravajo letos na občini podeliti okoli 20 kadrovskih štipendij, prihodnje šolsko leto okoli 40 in še leto pozneje okoli 50. Občina je v rebalansu letošnjega proračuna kadrovskim štipendijam namenila 25.000 evrov. Otoničarjeva je aprila napovedala, da bodo, če bi zaradi večjega interesa potrebovali več denarja, tega zagotovili v proračunu za prihodnje leto. Prihodnje leto proračun kadrovskim štipendijam namenja 100.000 evrov, v letu 2025 pa so pripravljalci mestnega proračuna za ta namen predvideli 167.000 evrov.

Priporočamo