Na prvo septembrsko nedeljo sta prebivalce občine Medvode v bližini športne dvorane na Svetju že navsezgodaj zjutraj predramila alarm in posredovanje gasilcev Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Preska - Medvode in PGD Zgornje Pirniče. Preko družbenega omrežja Športne dvorane Medvode so bili zaskrbljeni krajani obveščeni, da je v omenjenem objektu prišlo do izliva vode oziroma strojeloma, zaradi česar je voda tekla od vsepovsod in poplavila tako dele dvorane kot tudi vse garderobe, sanitarije in fitnes.

Namesto prvošolčkov, vpisanih na bližnjo Osnovno šolo (OŠ) Medvode, in njihovih staršev je dan kasneje, na prvi šolski dan, športno dvorano, kjer bi morala potekati slavnostni sprejem šolarjev z rumenimi ruticami in krajši kulturni program, zasedla ekipa izvajalcev sanacijskih del. Prireditev so zato izvedli na bližnjem šolskem dvorišču pri glavnem vhodu v OŠ Medvode in ker športna dvorana zaradi obnove še vedno ostaja zaprta, imajo učenci te šole odtlej ure športa na zunanjem športnem igrišču in šolski zelenici.

Namesto športnega živžava bo v dvorani vsaj do ponedeljka odmeval hrup delovnih strojev. Foto: Arhiv Športne dvorane Medvode

Namesto športnega živžava bo v dvorani vsaj do ponedeljka odmeval hrup delovnih strojev. Foto: Arhiv Športne dvorane Medvode

Vrata Športne dvorane Medvode po dobrem tednu od nesreče še vedno ostajajo zaprta tudi za vse zunanje izvajalce športne ponudbe in njene uporabnike. Številni med njimi so vodstvu dvorane razumevajoče izkazali podporo in ponudili pomoč pri sanaciji, z lepo gesto pa so uporabnike dvoranskega fitnesa razveselili v medvoškem fitnes centru Omega gym, kjer so jim vse do zaključka sanacije dvorane ponudili brezplačno vadbo.

Škode za skoraj 50.000 evrov

Po besedah Aleša Kalana, direktorja Javnega zavoda Sotočje Medvode, ki upravlja Športno dvorano Medvode, je do izlitja vode prišlo, ker je razneslo koleno bojlerja, ki je na podstrehi športne dvorane. Kot je pojasnil sogovornik, je voda stekla v prvo nadstropje in pritličje na strani, kjer so garderobe, sanitarije in fitnes, sanacijska dela pa v teh dneh žal še niso zaključena.

»Trenutno poteka menjava bojlerja, črpalke in varnostnih ventilov, svetilk in varnostne razsvetljave, razvodnih doz, električnih vtičnic in požarnih senzorjev. Izvaja se tudi menjava namočenih suhomontažnih sten v skupni površini 280 kvadratnih metrov,« je povedal Kalan. Kot je dodal, bodo po izvedenih sanacijskih delih opravili še pregled protipožarnega sistema, meritve elektroinštalacij, merilni protokol in generalno čiščenje zalitega dela dvorane.

Nastala škoda je ocenjena na 49.000 evrov, dela po poplavi pa za zdaj potekajo po načrtih. Če bodo še naprej uspešno sledili časovnici del, bodo v športni dvorani, ki je na srečo zavarovana za primer strojeloma in izlitja vode, prve uporabnike predvidoma sprejeli med 16. in 20. septembrom. 

Priporočamo