Po poletnih obnovah petih manjših mostov v dolini Ločnice v Medvodah, kjer so po lanskih rekordnih poplavah v zgodovini občine ugotovili za več kot 31 milijonov evrov škode, in potem ko so julija prejeli zeleno luč za sanacijo občinske stavbe, v teh dneh pa bodo objavili javno naročilo za izbor izvajalca del, bodo prihodnji tedni v medvoški občini v znamenju pomembne sanacije vodovoda pod mostom na državni cesti čez reko Soro v Medvodah.

Ker je bil omenjeni vodovod med lansko avgustovsko ujmo uničen in od lani ne obratuje več, so se prebivalci središča mesta v tem času z vodo napajali po vodovodni napeljavi iz naselja Ladja. Obstoječa vodovodna jaška, ki bosta sanirana vključno z vstopno lestvijo in pokrovom, stojita na obeh bregovih reke Sore, dela, katerih vrednost je ocenjena na dobrih 139.000 evrov, pri čemer bodo sredstva črpali iz državnega preplačila za sanacijo škode po poplavah, pa bodo dokončana predvidoma do konca septembra.

Po besedah župana so v zadnjih mesecih v občini največjo oviro predstavljali dolgi postopki potrjevanja projektov v državni tehnični pisarni, zaradi česar kljub temu, da imajo izvajalce za sanacijo več objektov izbrane že več mesecev, niso mogli začeti del.

»Izvajalec del bo skušal obnovo opraviti čim manj moteče za okolico in promet,« so poudarili na medvoški občini ter občane in druge uporabnike mostu opozorili, da bo v primeru, da bo treba določena dela izvesti z vrha mostne konstrukcije, vzpostavljena polovična zapora mostu.

Na večja sanacijska dela na vodotokih še čakajo

Kot so pojasnili v uradu medvoškega župana Nejca Smoleta, je v podpisu tudi pogodba za dodatna manjša mostova in sanacijo poškodovanih odsekov na različnih lokacijah ceste v dolini Ločnice, med večjimi projekti, ki še čakajo na začetek del, pa so gradnja nove brvi čez reko Savo med Vikrčami in Mednim, gradnja novega mostu čez reko Soro v Medvodah, sanacija mostu čez reko Soro v Goričanah ter sanacija brvi med Rakovnikom in Spodnjo Senico.

Po županovih besedah so v zadnjih mesecih v občini največjo oviro predstavljali dolgi postopki potrjevanja projektov v državni tehnični pisarni, zaradi česar kljub temu, da imajo izvajalce za sanacijo več objektov izbrane že več mesecev, niso mogli začeti del. Glede sanacije škode na vodotokih, ki je bila ocenjena na približno 12 milijonov evrov in je v pristojnosti države, so na občini pojasnili, da je bilo doslej izvedeno predvsem čiščenje strug in brežin vodotokov, medtem ko na večja sanacijska dela še čakajo.

»Predvsem pa pričakujemo dolgoročne ukrepe, ki bodo zaščitili naše prebivalce pred novimi poplavami. Pri tem je Občina Medvode v sodelovanju z občani odigrala proaktivno vlogo, saj je delovna skupina Poplave 2023, ki jo je imenoval župan in jo vodi prof. dr. Jože Duhovnik, državi že predstavila programske zasnove obnove strug reke Save in Sore s pritoki, v katerih so predlogi ukrepov, ki bi zaščitili naše občanke in občane,« so še poudarili v uradu medvoškega župana. 

Priporočamo