»Letos prihaja v Celje 650 razstavljalcev z več kot 1100 blagovnimi znamkami. Direktni razstavljalci prihajajo iz devetih, zastopane blagovne znamke pa iz 26 držav. Ključna prednost našega MOS-a je neposreden stik s potencialnimi partnerji in kupci, saj še vedno velja, da je pristen človeški stik odločilen dejavnik pri sklepanju poslov. Lani nas je obiskalo več kot 65.000 obiskovalcev, kar pomeni, da je bilo temu primerno tudi število sklenjenih kupčij,« pove izvršni direktor družbe Celjski sejem Robert Otorepec. Kot dodaja, bodo lahko obiskovalci letošnjega MOS-a iskali navdihe med petimi segmenti, in sicer Dom, Turizem, Plus, Tehnika in digitalizacija ter B2B, kjer bodo predstavili nove priložnosti za poslovno sodelovanje in karierni razvoj.

Obrtni poklici, za katere primanjkuje kadra

Vsako leto se na sejmu s svojimi sekcijami, območnimi zbornicami in partnerji predstavlja tudi Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS). »Letos bomo sejem odprli z gospodarskim forumom Povezani za prihodnost, v Ulici obrti pa bomo predstavili največ doslej, in sicer 15 obrtnih poklicev, za katere primanjkuje kadra. To so kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin - orodjar, strojni mehanik, zidar, tesar, izvajalec suhomontažne gradnje, klepar krovec, polagalec talnih oblog, pečar - polagalec keramičnih oblog, optik tehnik, steklar in voznik. Prav tako bomo predstavili pet različnih dejavnosti iz bogate tradicije domače in umetnostne obrti: kamnoseštvo, lončarstvo, slamnikarstvo, zlatarstvo in lesostrugarstvo.

»Letos bomo sejem odprli z gospodarskim forumom Povezani za prihodnost, v Ulici obrti pa bomo predstavili največ doslej, in sicer 15 obrtnih poklicev, za katere primanjkuje kadra. To so kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin - orodjar, strojni mehanik, zidar, tesar, izvajalec suhomontažne gradnje, klepar krovec, polagalec talnih oblog, pečar - polagalec keramičnih oblog, optik tehnik, steklar in voznik.«

Blaž Cvar, predsednik OZS

 

Osrednja točka Ulice obrti bo vajeniška pisarna, kjer bodo obiskovalci prejeli vse informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja ter srednjem poklicnem in strokovnem izobraževanju. Osnovnošolci se bodo lahko tudi sami aktivno vključili v izdelavo izdelka oziroma storitve in se preizkusili v posameznem poklicu,« pravi predsednik OZS Blaž Cvar. Na mednarodnem poslovnem srečanju Connect2Slovenia bodo gostili več kot 100 podjetnikov iz 13 držav, predstavniki gospodarstva pa se bodo soočili z ministroma za delo in gospodarstvo v luči aktualnih razmer v gospodarstvu.

Inovativni izdelki, storitve in rešitve

Aktivno se na MOS-u zadnja leta predstavlja tudi ministrstvo za gospodarstvo, ki želi obiskovalcem podjetniške vsebine približati na interaktiven in privlačen način. Tako so tudi letos pripravili pester program, v ospredje pa postavili predvsem mlade. Domači in tuji javnosti bo svoj inovativen potencial, izdelke, storitve in rešitve pokazalo 13 slovenskih podjetij. Na ogled bo tudi dirkalnik, ki so ga v okviru projekta Superior Engineering – Formula Student Team Ljubljana in s podporo vrhunskih slovenskih podjetij izdelali študentje in študentke Univerze v Ljubljani. Prav tako si bo mogoče od blizu ogledati najnovejše smuči Elan Primetime, električno kolo Mantis 1 in čudovite lesene izdelke potujoče razstave Čar lesa, ki že 16. leto zapored ozavešča o prednostih lesa in številnih možnostih njegove uporabe. 

Priporočamo