»Letos bo poudarek na samooskrbi, tako prehranski kot energetski, o kateri trenutno največ govorimo in ljudi tudi najbolj skrbi. Obiskovalci 54. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju bodo lahko videli široko ponudbo sončnih elektrarn tako za gospodinjstva kot tudi podjetja, razne grelnike in toplotne črpalke … Skratka, vse tisto, s čimer se lahko pozimi ceneje grejemo, poleti pa ohlajamo. V zadnjem času se je namreč že izkazalo, da globalizacija ni suho zlato, pač pa je dobro, da si posamezne države v EU prizadevajo postati čim manj energetsko neodvisne in čim bolj lokalno samooskrbne na področju prehrane, saj lahko veliko pridelamo sami. Lokalno spet pridobiva vrednost,« je povedal Robert Otorepec, izvršni direktor družbe Celjski sejem.

Mladi bodo tekmovali
v poklicnih spretnostih

Letos bo na 54. Mednarodnem obrtnem sejmu, ki se začenja 14. septembra in bo trajal do nedelje, 19. septembra, razstavljalo 600 neposrednih razstavljalcev iz desetih držav, ki te dni že prihajajo v Celje, skupaj z zastopanimi pa jih bo iz 20 držav prisotnih na sejmu kar tisoč. »Vemo, da je največ vredno, da na takšnem sejmu pridemo do informacij neposredno, v pogovoru s prodajalci, prav tako lahko stvari tudi otipamo in jih preizkusimo. Tega ne more nadomestiti noben internet,« je poudaril Otorepec. Da je še kako potreben ravno neposreden stik z ljudmi, se strinja tudi Matevž Frangež, državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, ki bo na sejmu prisotno vse dni, za pogovor z razstavljalci in podjetniki pa bo vsak dan na voljo tudi minister Matjaž Han. »Živimo v časih, polnih izzivov, ključno pa je, da v teh prelomnih trenutkih ostanemo povezani in si pomagamo,« je dejal Frangež.

Še posebno močno je vsako leto na sejmu zastopana obrtno-podjetniška zbornica z vsemi območnimi zbornicami in poslovnimi partnerji, ki bodo na 700 kvadratnih metrih na tako imenovani Ulici obrti predstavili tudi enajst obrtnih poklicev, ki so med najbolj iskanimi. To so mizar, elektrikar, kuhar, natakar, pek, slaščičar, oblikovalec kovin-orodjar, strojni mehanik, klepar-krovec, voznik in rokodelec. Med rokodelskimi dejavnostmi bodo predstavljeni slamnikarstvo, lončarstvo, klekljanje idrijske čipke, izdelava godal, kostumov in drugo. »Osrednja točka ulice bo tudi vajeniška pisarna, v kateri bodo vsi zainteresirani lahko prejeli informacije o vajeniškem sistemu izobraževanja pri nas,« je napovedal predsednik zbornice Blaž Cvar. Prvič pa bo v okviru sejma, na katerem se bo dalo dobiti blago široke potrošnje, trgovci pa bodo ponujali akcije in popuste, potekalo tudi državno tekmovanje mladih strokovnjakov v poklicnih spretnostih SloveniaSkills, na katerem se bodo tekmovalci pomerili v kar 11 poklicih. Tekmovanje bo organiziral Center za poklicno izobraževanje v sodelovanju s predsedniki sekcij pri GZS. »Tekmovanje, ki ga pripravljamo skupaj z EU in evropskega socialnega sklada, ni novost, saj bo letos že sedmo po vrsti. Res pa bo prvič organizirano v okviru sejma, kar je dobro, saj so ta tekmovanja mladih tudi izredno atraktivna. Najboljši, ki se bodo preizkusili v kamnoseštvu, slikopleskarstvu, kuharstvu, strežbi, aranžerstvu, cvetličarstvu, mehatroniki, informacijsko-koumikacijski tehnologiji, frizerstvu, pohištvenem in stavbnem mizarstvu, pa bodo prejeli vstopnico za EuroSkills, prestižno evropsko tekmovanje mladih strokovnjakov, starih od 18 do 25 let,« je povedala Sara Gošnik, tehnična delegatka SlovenijaSkills. In dodala, da želijo s tem mlade navdušiti za omenjene poklice, obenem pa si na tak način povečajo možnosti za zaposlitev. To je tudi priložnost za izobraževalce, da sledijo najnovejšim trendom v gospodarstvu in spoznajo morebitne bodoče zaposlene. 

Priporočamo