O gospodarsko-logističnem središču Feniks pri letališču Cerklje ob Krki se govori že več kot petnajst let. Odgovorni tokrat zagotavljajo, da po letih različnih kriz, od gospodarske do covidne, večjih ovir več ni. Včeraj so tako okoljski in gospodarski minister ter brežiški župan podpisali pismo o nameri, v katerem so določili medsebojne obveznosti. Danes naj bi podobno pismo podpisali še Družba za avtoceste ter ministrstvi za infrastrukturo in za obrambo.

Gre za ureditev okoli sto hektarjev velikega zazidljivega območja med letališčem Cerklje in avtocesto, namenjenega logističnim, raziskovalnim, letališkim in drugim dejavnostim. Eden od vzrokov, zakaj projekt traja že več kot petnajst let, je ureditev nadomestne lokacije za odmetavanje nevarnega tovora, pojasnjuje brežiški župan Ivan Molan. Naloga ministrstva za obrambo je torej, da odkupi zemljišče in lokacijo preseli v skladu z državnim prostorskim načrtom, kar naj bi se zgodilo v letu 2023. S tem se bodo sprostila zemljišča na severnem delu med letališčem in avtocesto. Za brezplačen prenos teh zemljišč na občino bo poskrbelo ministrstvo za gospodarstvo, občina pa bo nato predvidoma leta 2024 zemljišča komunalno opremila, bodisi s pomočjo evropskih sredstev bodisi v okviru javno-zasebnega partnerstva.

Perspektivna lokacija
za razvoj gospodarstva

Nakup zemljišč za nadomestno lokacijo za odmetavanje nevarnega tovora ter čiščenje in ograditev območja, za kar bo poskrbelo ministrstvo za gospodarstvo, so ocenjeni na tri do štiri milijone evrov. Družba za avtoceste naj bi ob tem poskrbela za nov avtocestni priključek pri Skopicah za dostop do razvojnega središča.

Po Molanovem mnenju gre za eno bolj perspektivnih lokacij v Sloveniji za razvoj gospodarstva, ki bo prinesla veliko novih delovnih mest, sploh ko bo padla schengenska meja. »To bo velik prispevek tako za občino Brežice in Posavje kot celotno državo,« je prepričan. Po njegovih besedah je bilo po zemljiščih v bodoči coni že kar nekaj povpraševanja med potencialnimi investitorji.

Leta 2006 je vlada Feniks uvrstila v resolucijo nacionalnih projektov kot enega izmed razvojnih središč v Sloveniji, sledila je priprava državnih prostorskih načrtov. Kot dodaja okoljski minister Andrej Vizjak, v Sloveniji nimamo prav veliko območij za razvoj tako velikih projektov, zato je Feniks toliko bolj pomemben.

Več sto milijonov vredna naložba

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je ponovno poudaril, da je Feniks ena od dveh večjih lokacij v Sloveniji, kjer je mogoče hitro izvesti velike gospodarske projekte, druga lokacija je območje tovarne sladkorja Ormož. »Logistika je v Sloveniji glede na našo lego izjemno pomembna panoga. Ker bo schengenska meja v prihodnjih letih odpravljena, bo to prineslo še lažji pretok ljudi in gospodarskih aktivnosti. Tako bo os Ljubljana-Zagreb oziroma sever-jug v prihodnje dobivala še večji pomen.«

Celotna naložba je po Vizajkovi oceni vredna več sto milijonov evrov, čeprav je, kot dodaja, o višini naložbe ta trenutek težko govoriti, saj je namembnost vseh mogočih dejavnosti v okviru Feniksa odprta. Med drugim vidi veliko možnosti tudi v razvoju civilnega letalstva v Cerkljah. »Obstoječa letališka infrastruktura kar kliče po tem, da bi letališče nadgradili za civilno rabo, zlasti za mala letala, pa morda tudi za kakšne čarterske turistične in tovorne prevoze,« dodaja.

Priporočamo