»Ogenj je za nas tabornike zelo pomemben, vsi se poistovetimo z njim in zato uživamo v postavljanju in prižigu kresa. Radi sodelujemo pri takšnih projektih,« pravi Pina Maja Bulc, starešina ljubljanskega Roda trnovskih regljačev in članica izvršnega odbora Mestne zveze tabornikov Ljubljana, ki že nekaj let sodeluje pri postavljanju prvomajskega kresa na Rožniku. Taborniki imajo s kurjenjem ognja resda veliko izkušenj – na njem si pripravljajo hrano, predvsem pa ob poletnih večerih ob tabornem ognju ob igranju na kitaro in petju preživljajo večere. Zato se že mladi taborniki učijo postavljati različne oblike ognja. Za najpreprostejšo obliko velja piramida, ki pa jo bodo v prirejeni obliki velikih dimenzij na Rožniku postavili danes, pri čemer pa so predpriprave za postavitev kresa stekle že včeraj. Janez Lavrič, ki reciklira star les in s katerim Zveza svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), ki je organizator kresovanja na Rožniku, sodeluje že vrsto let, je tako tovornjak materiala (smrekove sušice in odpadne palete) na Cankarjev vrh pripeljal že včeraj.

Ogenj varujejo gasilci

Danes zjutraj pa so se taborniki lotili postavljanja kresa, kar po navadi traja pol dneva, pojasnjuje Pina Maja Bulc. »Kres vsako leto postavlja od pet do šest prostovoljcev iz različnih ljubljanskih taborniških rodov. Koliko časa nam vzamejo priprave, je odvisno od materiala, če ga je treba še kaj očistiti in narezati.« Prvi in zelo pomemben korak, ki ga naredijo pred postavitvijo, je čiščenje prostora okoli ognja. »Predvsem je treba poskrbeti, da ni kje kakšnih korenin, da ne bi prišlo do podtalnega požara,« pojasnjuje tudi tabornica. Sicer pa prižgani kres ves čas varujejo tudi gasilci, ki nato pospravijo njegove ostanke, medtem so postavljalci kresa njegova častna straža, ki ob spremstvu vodstva ZSSS ogenj tudi slovesno prižgejo. Kot še pripoveduje tabornica Pina Maja Bulc, s konstrukcijo poskrbijo, da kres zakurijo čim bolj naravno, brez kakšnih dodatkov.

Kot poudarjajo tudi v ZSSS, prireditev in kres pripravljajo v tesnem sodelovanju z Zavodom RS za varstvo narave. »Naš skupni cilj je, da čim manj posegamo v naravo in zmanjšujemo vpliv prireditve na zavarovanje območje krajinskega parka,« pravi Laura Weber iz ZSSS. Kres na Rožniku bodo danes prižgali ob 21.30. 

Priporočamo