Predlagani rebalans občinskega proračuna za letošnje leto ter osnutka proračunov za prihodnji dve leti razkrivajo, da načrtuje občina nove naložbe na kopališču Kolezija. Iz proračunov, ki jih bo mestni svet obravnaval na ponedeljkovi seji, je razvidno, da namerava občina v letošnjem letu za sanacijo otroškega bazena ter prenovo in razširitev bazenske ploščadi nameniti 100.000 evrov. »Potreba po povečanju bazenske ploščadi in lesenih tribun pod borovci je nastala z uporabo zaradi velike priljubljenosti kopališča. Z načrtovanimi proračunskimi sredstvi bomo tako sledili potrebam uporabnikov, o vseh podrobnostih pa bomo javnost pravočasno obvestili,« so napovedali na občini.

Otroški bazen
je potreben sanacije

Proračunski dokumenti razkrivajo, da bo občina otroški bazen morala sanirati, ker se je zaradi nestabilnosti tal enostransko posedel. »Z izvajanjem višinskega monitoringa smo ugotovili nagibanje bazenske ploščadi, v največji meri v vzhodnem delu kompleksa, kjer je otroški bazen. Vzrokov za nestabilnost terena, ki so povzročili posedke, je več. Tudi objekt na vzhodni strani, zunaj kompleksa kopališča, ki je bil zgrajen po odprtju kopališča in je najbližje otroškemu bazenu, bi lahko povzročil nestabilnost terena, ki se odraža v posedkih, saj so ti na tej strani največji,« so na občinskem oddelku za razvojne projekte in investicije pojasnjevali, kaj bi lahko bilo krivo za posedke. Na vprašanje, ali bi lahko bilo posedanje posledica slabe izvedbe pri gradnji kopališča, so na oddelku zagotovili, da posedanja ne morejo pripisati slabi izvedbi.

Koliko bo stala sanacija bazena, bo znano šele, ko bodo ugotovili vzrok in se odločili za način sanacije. Napovedali pa so, da bo otroški bazen v letošnji poletni sezoni obratoval nemoteno.

Možnost gradnje še 25-metrskega pokritega bazena

Na novo odprta proračunska postavka za kopališče Kolezija predvideva tudi pripravo preliminarnih načrtov za gradnjo še enega objekta s pokritim 25 metrov dolgim bazenom. Gradnja tega objekta je sicer že nekaj časa v prostorskih dokumentih občine, a so na magistratu ob prenovi kopališča Kolezija sklenili počakati z gradnjo tega dodatnega objekta, ki bi torej poleg krajšega bazena vključeval še center dobrega počutja. Iz odgovora občine je razumeti, da je gradnja morebitnega dodatnega pokritega bazena na Koleziji odvisna predvsem od tega, ali bodo po odprtju pokritih bazenov Ilirija in Vevče še vedno obstajale potrebe po dodatnem tovrstnem bazenu.

Začetek prenove kopališča
Vevče predvidoma avgusta

V odgovorih na vprašanja občanov je ljubljanski župan Zoran Janković nedavno napovedal, da bo občina še ta mesec izbrala izvajalca, ki mu bo zaupala prenovo oziroma gradnjo novega kopališča v Vevčah. Janković pričakuje, da bi lahko izbrani izvajalec gradnjo začel že v avgustu. Občina doslej ni imela lahkega dela pri iskanju izvajalca, saj so bile ponudbene cene potencialnih gradbincev vsakokrat nad finančnimi zmožnostmi občine.

Športni center Ilirija, ki bo Ljubljani končno zagotovil pokriti olimpijski bazen, je družba Makro 5 gradnje začela graditi lansko pomlad. Po Jankovićevih besedah naj bi bila gradnja končana do konca leta, kar pomeni, da bodo prvi plavalci olimpijski bazen lahko preskusili prihodnje leto. 

Priporočamo