V mrežo trajnostno povezanih mest so se že šestnajstič zapored vključili v mestni občini Kranj, kjer so ponosni, da so v zadnjih petih letih dolžino kolesarskih povezav razširili s 24 na 68 kilometrov. Glavna prizorišča dogajanja bodo na Slovenskem in Glavnem trgu ter pri Centru trajnostne mobilnosti na Planini. Rdeča nit programa bodo predstavitve in praktični prikazi posameznih ukrepov trajnostne mobilnosti, delavnice in izobraževanja, spodbujanje občanov k spreminjanju potovalnih navad in tudi kulinarična ponudba lokalnih pridelovalcev.

Ena najbolj aktivnih lokalnih skupnosti v državi pri pripravi letošnjega evropskega tedna mobilnosti je tudi občina Medvode. V okviru projekta bodo občane že drugo leto zapored ves mesec nagovarjali, da bi bil promet z manj izpušnimi plini in hrupa prijetnejši, ter jih spomnili na skupno odgovornost do čistega okolja in lastnega zdravja. Dogajanje bo zaznamovalo 47 različnih dogodkov in projektov, občina pa se je pridružila tudi pobudi Odprta ulica in za motorna vozila za več kot en mesec zaprla enosmerni odsek ceste od banke do pošte. Središče Medvod bo vse do konca meseca spremenjeno v izobraževalno razstavišče, kjer obenem navdušuje fotografska razstava Petra Košenine o pohodništvu Ladislava Vidmarja z naslovom Pešec. Med večjimi prireditvami bodo med drugim test hoje, pohod v družbi članov planinskega društva in kolesarski izleti.

Zbiranje odsluženih koles in kolesarski izlet

V občini Škofja Loka nadaljujejo in nadgrajujejo aktivnosti v Šolski ulici pri osnovni šoli Škofja Loka mesto. Stavbo šole so nedavno poslikali z barvitimi vzorci, ki opozarjajo na prisotnost šolarjev, ter pešpot na šolsko igrišče zavarovali s postavitvijo dveh visokih gred. Občane v teh dneh nagovarjajo s promocijskim filmom za novo kolesarsko omrežje eKOLOka, v katerem je prikazana kolesarska mreža Gorenjske, mreža polnilnih in izposojevalnih postaj koles in e-koles v občini ter način prijave in izposoje koles. Škofjeločani lahko v središču mesta uživajo v zaprtju ulic za motorna vozila in ob obisku stojnic z informacijami o varnosti v prometu in o trajnostni mobilnosti.

Na lokaciji Centra ponovne uporabe (ŠKART) na Bledu bodo od ponedeljka zbirali odslužena kolesa. Četrtek bo v znamenju dneva brez avtomobila, v okviru dogodka Popravljalnica, izmenjevalnica in olepševalnica koles pa si bodo lahko občani izbrali eno od koles in se z njim odpeljali domov. Blejci bodo s tem promovirali trajnostno mobilnost in krožno gospodarstvo, prodali pa bodo tudi kolesa iz odsluženega sistema za avtomatizirano izposojo koles Bled Green ways.

V občini Radovljica bodo v sredo slavnostno odprli kolesarsko povezavo v Lescah med železniško postajo in uvozom h Gorenjki. Poleg pomožnih kolesarskih pasov in pločnika se bodo občani razveselili tudi urejene ceste in cestnih priključkov z vso komunalno infrastrukturo. Po slovesnosti pred Čebelarskim centrom Gorenjske bo sledil tradicionalni petnajstkilometrski kolesarski izlet ob dnevu brez avtomobila.

Priporočamo