Ribniški župan Samo Pogorelc je sestanek s predstavniki Romov označil za zgodovinski. Na sestanku, ki so se ga udeležili Romi iz vseh treh romskih naselij v Ribnici, Goriče vasi, Otavic in Lepovč, so se dogovorili, da bo občina vodo v naseljih zagotovila, ko bodo Romi izpolnili določene obveznosti in se vključili v proces integracije.

Na pobudo Zveze Romov so se sestali predstavniki občine in romskih naselij. Foto: Jaka Gasar

Na pobudo Zveze Romov so se sestali predstavniki občine in romskih naselij. Foto: Jaka Gasar

Reševanja naj bi se lotili s posebnim akcijskim načrtom. »Svet romske skupnosti Republike Slovenije bo skupaj z Romi iz vseh treh romskih naselij do 5. septembra pripravil akcijski plan kratkoročnih in dolgoročnih ukrepov za vključevanje Romov v družbo,« je po sestanku povedal ribniški župan.

V dogovoru, ki naj bi ga Romi podpisali kmalu, bo med drugim določeno, da morajo otroke redno pošiljati v šolo, pospraviti naselja, določiti meje zemljišč in se zaposliti. Predsednik Zveze Romov Jožek Horvat Muc je dejal, da so na sestanku prevzeli obveznosti, ki jih bodo uvedli v ribniških romskih naseljih, pri čemer bodo še posebej pozorni na obiskovanje osnovne šole. So pa spremembe odvisne od sodelovanja Romov, je pripomnil.

Po vodo v gozd

Ribniški Romi so ob tem izrazili zaskrbljenost. »Težave se rešujejo počasi, a mi vodo potrebujemo zdaj. Kako naj otroke umijemo, jim skuhamo? Težko je živeti na tak način,« je povedal Danilo Hudorovič. Še pred nekaj tedni so po vodo hodili na bližnje pokopališče, kar pa jim je zdaj onemogočeno. Župana so zato ob koncu sestanka povprašali, kam lahko, dokler ne bodo dobili pipe s pitno vodo, hodijo po vodo, na kar jim je župan odgovoril: »Po vodo greste lahko v Mercator ali Spar.«

Ribnica, Obcina Ribnica.Sestanek glede aktualnega dogajanja v zvezi z romsko skupnostjo v obcini Ribnica.Zupan obcine Ribnica Samo Pogorelc.

Župan občine Ribnica Samo Pogorelc Romom: »Po vodo greste lahko v Mercator ali Spar.« Foto: STA

Družina Danila Hudoroviča iz romskega naselja Goriča vas pri Ribnici po vodo hodi h gozdnemu izviru, ki je od njihovega naselja oddaljen slabih pet kilometrov. Tja se odpravijo večkrat na dan z 10-litrskimi plastičnimi posodami. »Voda se porabi res hitro, pot do sem pa nam vzame kar nekaj časa,« je pojasnil.

Tudi Amir Hudorovac je dejal, da je dostop do vode zanje najhujši problem. »Naši otroci se na žalost kopajo le enkrat na teden. Vsi čakamo na nedeljo, ko jih lahko okopamo,« je poudaril. Želi si, da bi nova ureditev omogočila boljše življenje. 

V Kočevju širitev videonadzora po mestu

Kočevski podžupan v začasnem opravljanju funkcije župana Gregor Košir je v minulih dneh poudaril, da bodo v občini sprejeli več dodatnih varnostnih ukrepov. Med drugim bodo okrepili videonadzor po mestu. »V zadnjih nekaj mesecih smo okrepili sodelovanje in izmenjavo informacij s policijo, krepimo neposredno sodelovanje redarstva in policije, tudi s skupnimi patruljami, na terenu pa so poleg redarjev pogosteje tudi uslužbenci občine po posameznih področjih, posebno na turističnih točkah,« je povedal in dodal, da pri vseh dogodkih v občini še dodatno preverjajo z organizatorjem, ali zagotavljajo sodelovanje s policijo, mestnim redarstvom in ali je varovanje ustrezno okrepljeno.

Kot je dodal, so v preteklosti tudi že najemali varnostne službe za varovanje javnega premoženja, a ta hip tega ne izvajajo. Trenutno v občini poteka celovita obnova videonadzornega sistema, ki šteje 19 kamer. Sistem so uvedli leta 2019. »Nadgrajujemo sisteme napajanja, zagotavljanja stabilnejšega signala in ustrezne ločljivosti kamer,« je pojasnil Košir.

Namenili bodo do 30.000 evrov

Na kočevski občini so že pripravili nov elaborat, ki vključuje postavitev 19 novih kamer. »Pet od teh je predvidevalo tudi državno cestno omrežje, za kar pa še nismo dobili soglasja Direkcije za ceste RS. Sedem kamer ima vsa dovoljenja za postavitev, sedem pa jih gre v postopek pridobivanja soglasja informacijskega pooblaščenca,« je dejal Košir. Vse nove nabave bodo na občini izvedli na podlagi pravil javnega naročanja, trenutno pa imajo v proračunu za to okoli 30.000 evrov.

Lokacije novih videokamer bodo na občini določili na podlagi ugotovljenih težav z vandalizmom in drugimi prekrški v dogovoru s policijo. Na naša vprašanja o konkretnih lokacijah kamer je Košir odgovoril, da te pokrivajo večino postajališč za izposojo javnih koles, kjer je največ vandalizma, ter nekaj obremenjenih javnih površin in objektov, večinsko v središču mesta.

Priporočamo