Da bo prestavitev Jenskotove kapelice zaradi razširitve ceste v Spodnjih Gorjah poseben dogodek, ki se zgodi zelo redko, v tem okolju pa se je prvič, so opozarjali že na Občini Gorje. Priprava nanj je na dan prestavitve trajala kar nekaj časa, delavci pa so se na to pripravljali okoli tri tedne, nam je zaupal vodja projekta rekonstrukcije ceste Almir Sarkić iz Gorenjske gradbene družbe. Treba je bilo urediti podlago in varovanje kapelice za njen prenos. »Prestavili in pritrdili jo bomo v enem dnevu. Potem sledi še približno teden dni dela s sanacijo fasade in drugimi deli, zajetimi v projektu,« opisuje. Najzahtevnejši del je vedno trenutek, ko se objekt odlepi od tal, ko ga dvigalo dvigne, saj dvig ne sme biti sunkovit.

Precej težja, kot so ocenjevali

Ne le obsežno delo, tudi precej sodelovanja je potrebnega pri tem, nam je povedal Sarkić in dodal, da pri prestavitvi kapelice sodeluje okoli 20 ljudi. Da je priprava ključnega pomena, se strinja tudi Goran Bijelić iz podjetja Semago, v katerem med drugim upravljajo dvigala za tovrstne posege. »Take kapelice so včasih postavljali samo na skale, zato nimajo trdnejše podlage. Že med podkopavanjem bi lahko prišlo do rušitve. Pod obstoječo kapelico smo zato zgradili betonski temelj in spodaj postavili plastično folijo, da ločimo novi temelj od obstoječih tal. Na novi lokaciji pa smo pripravili novo ploščo. To nikakor ni enostavno delo. Je zamudno, počasno in precizno. Objekt pa je treba opazovati med dvigom. Eno so načrti, drugo pa je izvedba, ki po navadi terja precej prilagoditev,« opisuje.

Tako je bilo tudi tokrat. Ko je kazalo, da je kapelica, predhodno zaščitena z lesenimi deskami, končno ustrezno oprtana s pasovi in pripravljena na dvig, se je izkazalo, da je precej težja, kot so mislili; nekaj teže so dodali tudi njeni novi temelji. Namesto dobrih 20 ton je moralo dvigalo previdno dvigniti objekt, težak kar 28 ton. Po prvem poskusu je bilo treba utrditi zaščito, potem pa je šlo zares. Kapelica se je vse bolj dvigovala od tal, medtem se je dvigalo vrtelo in jo kmalu začelo spuščati na novo lokacijo kakih 20 metrov proč. Odložilo jo je na nove temelje in sodelujoči so bili videti zadovoljni.

Po 140 letih na novo lokacijo,
a z isto sporočilnostjo

Točno 140 let je ta kapelica stala na svojem starem mestu, je opozoril Uroš Gantar iz kranjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. »Posvečena je bila leta 1882, je pravokotnega zaprtega tipa. V niši ima polikromiran kip Marije z Jezusom in dvema angeloma. Njena lokacija je bila posebna, saj je stala v središču vasi in na križišču poti. To posebnost z lokacijo v neposredni bližini bo še naprej ohranjala,« je prepričan. Zagotovo pa bo nekaj korakov proč bolj dostopna obiskovalcem, ki si jo bodo lahko varneje ogledovali. »Imela bo tudi novo polkrožno stopnišče. Zdaj je stala samo meter stran od ceste, nova lokacija pa bo bolj krajinsko sonaravno urejena, okoli bo trava. Vse to prinaša dodano vrednost,« je prepričan, kar se za spomenik občinskega pomena tudi spodobi.

Takšni dogodki niso pogosti, po besedah Gantarja se na Gorenjskem zvrstijo približno vsaki dve leti. Prav pred dvema letoma so na primer v Mavčičah v kranjski mestni občini na precej bolj oddaljeno lokacijo, tako da je bil po dvigu potreben še prevoz s tovornjakom, premaknili še veliko težjo kapelico. Vendar pa je bil v Gorjah to prvi takšen dogodek, zato si ga je z zanimanjem ogledal tudi gorjanski župnik dr. Matej Pavlič. »Še nikoli nisem videl česa takega. Zanimivo je, da se da na tak način ohranjati kulturno dediščino,« je razmišljal. Gorje se po njegovih besedah ponašajo z več kot 70 kapelicami in verskimi znamenji. Nenavaden dogodek so spremljali, fotografirali in snemali tudi številni domačini. Župan Gorij Peter Torkar je zadovoljen, da je družina Žemva prispevala zemljišče za novo lokacijo. Na njem bo lahko kapelica na ogled še dolga leta tudi po rekonstrukciji ceste, ki povezuje Jesenice in Bled ter bo s prenovo med drugim dobila pločnik.

Priporočamo