Zaradi poslanskega vprašanja Aleksandra Reberška (NSi) se je o gradnji kanalizacijskega kanala C0 v Ljubljani izrekel tudi premier Robert Golob. Ker je kanal alternativa individualnim greznicam, je po premierjevih besedah kanal, katerega gradnjo sofinancira tudi evropski kohezijski sklad, koristen za širše območje prestolnice. »Verjamem, da bo na koncu ta projekt zaključen ter da bo zaključen v korist ljudi in okolja,« je zagotovil Golob.

Ob tem pa je Golob poudaril še, da namerava spoštovati pravno državo: »Če bo sodišče presodilo v korist investicije, bom spoštoval tako razsodbo. Če bo presodilo v njeno škodo, bom spoštoval tako razsodbo. V tem se pač razlikujem od marsikoga.«

Prejšnji teden je debata o omenjenem kanalu potekala tudi na komisiji državnega zbora za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Ta je s sprejetima sklepoma pozvala pristojne, naj preverijo, ali je imela Mestna občina Ljubljana pri razlaščanju lastnikov zemljišč ob trasi kanala C0 ustrezno pravno podlago. Prav tako so pristojne pozvali, naj pripravijo natančen pregled pridobljene dokumentacije ter preverijo vse postopke v zvezi s pridobivanjem zahtevanih dovoljenj za gradnjo kanala na najbolj spornem odseku v Klečah. Sprejete sklepe so poslali vladi, ministrstvom za naravne vire in prostor, za okolje, podnebje in energijo, za notranje zadeve in za pravosodje ter predsednici države Nataši Pirc Musar, ki je v preteklih tednih župana Zorana Jankovića že pozvala, naj začasno ustavi gradnjo, da se morebitne dileme glede projekta ustrezno rešijo.

Kot je razvidno z družbenih omrežij, je Blaž Babič po seji komisije za peticije pripravil kazensko ovadbo zoper Jankovića zaradi gradnje kanala C0 in prek twitterja pozval tudi druge državljane, naj s kopijo ovadbe seznanijo bodisi policijo bodisi vrhovno državno tožilstvo.

Pred današnjo sejo mestnega sveta je svetnik stranke Glas za otroke in družine Aleš Primc ob podpori nekaterih drugih opozicijskih svetniških kolegov ponovno organiziral protest pred mestno hišo. Poleg nasprotovanja gradnji kanala C0 so protestniki zahtevali tudi ureditev primarnega zdravstva v prestolnici. 

Priporočamo