S citatom dela Zdravljice, velikega pesnika Prešerna: »Ne vrag, le sosed bo mejak!« so letošnje leto Kamničani spodbujali k negovanju in ohranjanju kulture, sožitja in medsebojnega bogatenja. V nedeljo so tako s tradicionalno povorko obudili slovenske zgodbe preteklosti in naših prednikov, ki so z vztrajnostjo in srčnostjo ohranjali bogastvo kulturne dediščine, ki jo danes tako ponosno nosimo naprej. V povorki so odprli vrata sodelovanja in povezovanja med različnimi kulturami in medse povabili še goste iz Avstrije, Srbije, Slovaške, Severne Makedonije in Italije.

Na kamniških ulicah se je v nedeljo tudi plesalo. F Jan Uršič

Na kamniških ulicah se je v nedeljo tudi plesalo. Foto: Jan Uršič

Narodna noša ima simbolni pomen

Da je povorka ob Dnevih narodnih noš in oblačilne dediščine izjemen dogodek, ne samo lokalnega, ampak nacionalnega pomena, je v pozdravnem govoru poudaril kamniški župan Matej Slapar in dodal, da je narodna noša od nekdaj predstavljala simbol slovenstva, simbol in ponos našega naroda. »Slednje pa ni bilo vedno enostavno, mnogokrat smo bili pod tujimi nadvladami, pa vendar so se naši predniki oblekli v pripadnostni kostum, torej tako imenovano nošo, in na ta način izkazovali slovenstvo. Narodna noša ima torej simbolen pomen in je bila ena od elementov, pomembnih zato, da se je naš narod obdržal,« je še izpostavil.

Dnevi narodnih noš v Kamniku. F Jan Uršič

Dnevi narodnih noš v Kamniku. Foto: Jan Uršič

Tradicionalna povorka narodnih noš se že tradicionalno odvija v naročju Kamniško Savinjskih Alp, v srednjeveškem mestnem jedru, kjer še vedno veje duh časa, ki spominja na to, da je bil Kamnik nekoč glavno mesto dežele Kranjske. Letos je v povorki sodelovalo okoli dva tisoč udeležencev, ki so prišli iz vseh koncev Slovenije in tudi tujine, lepo vreme pa je v Kamnik pripeljalo tudi ogromno posameznikov, ki si je z veseljem ogledajo tradicionalno povorko, ki se izvaja od leta 1966.

V sprevodu je sodelovalo več kot 2000 narodnih noš. F

V sprevodu je sodelovalo več kot 2000 narodnih noš. Foto: Primož Pičulin

In kot je dejal vodja območne izpostave Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti v Kamniku in glavni moderator na letošnjem festivalu Tone Ftičar z mislijo kamniške raziskovalke ljudskega izročila, etnologinje dr. Marije Klobčar: »Kamniški slavnostni sprevod pripadnostno kostumiranih udeležencev, najvidnejši del prireditve Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, tako ni le živi muzej preteklega oblačenja in njenega poustvarjanja, temveč je tudi izraz različnih pogledov na izročilo. Hkrati je prireditev, ki je po desetletjih pripeljala do enainpetdesete izvedbe, tudi sama postala del izročila,« smo tako zaključili letošnjo povorko, ki ji je sledila zabava na glavnem odru. Tokrat smo priložnost, da zabava številno zbrano publiko, dali mladim kamniškim glasbenim ustvarjalcem Manci Poljanšek, skupini Joker, skupini Šus in skupini Tačke. Veliko pa se je dogajalo tudi ob povorki. Na stojnicah se je prodajala sto in ena malenkost. 

V povorki so sodelovali tudi najmlajši. F Primož Pičulin

V povorki so sodelovali tudi najmlajši. Foto: Primož Pičulin

Priporočamo