Na Barutanskem odru, na katerem organizatorji Kamfesta napovedujejo »crème de la crème letošnjega glasbenega programa«, bodo od jutri dalje nastopili Repetitor, Vazz, freekind, Pantaloons in drugi, medtem ko se bo na Večernem odru, prav tako v kreativni četrti Barutana, sklenil vsak od festivalskih večerov, na njem pa bodo med drugim nastopili Moveknowledgement, Haiku Garden in Nemeček. Program Kamfesta se bo odvijal tudi na Mestnem odru, s katerim bo poskrbljeno za glasbo na Glavnem trgu, nastopili bodo Katalena, Lusterdam, Wiyaala in drugi. Na Otroškem odru na osrednjem trgu bodo potekale predstave za najmlajše, medtem ko filmski program vabi v mekinjski samostan. Del letošnjega festivala bodo tudi razstave, plesna miniatura, varietejska predstava, avdiovizualna instalacija, delavnice in drugo na različnih kamniških lokacijah. Pri čemer bodo glavni mestni trg tudi tokrat napolnile stojnice z unikatnimi izdelki.

Nova urbana oprema na festivalu

Prizorišča letošnjega Kamfesta bo dopolnil na novo urejen javni prostor v kreativni četrti Barutana, ki so ga opremili z urbano opremo, oblikovano iz najdenih predmetov v okolici. Ta je nastala na arhitekturni delavnici Urbana akademija, ki je v Kamniku potekala prejšnji teden, udeležilo
pa se je je petnajst študentov arhitekture in oblikovanja iz Slovenije in Hrvaške.

V sodelovanju z mentorji Mašo Cvetko in Vesno Skubic iz urbanističnega studia Prostorož in lokalcema Janom Šimnovcem in Urbanom Kavko, ki sta v preteklih letih s svojimi intervencijami že prispevala k temu, da se je prostor nekdanje smodnišnice odpiral javnosti, so mladi ustvarjalci odprli tudi del betonskega zidu, ki je nekdanjo tovarno smodnika ločeval od mesta.

Urejanja prostora so se na delavnici lotili z recikliranjem. Tako zidu niso porušili, temveč so betonske plošče pazljivo odstranili in jih skupaj z najdenimi kosi opeke spremenili v nove stopnice in vstopno ploščad Barutane, medtem ko so urbano opremo – mizo, klop in dve ploščadi za druženje – izdelali iz cevi, lesenih opažev in luči, ki so jih kot kosovni odpad našli na lokaciji.

»Zaradi entuziazma lokalnih akterjev, nesebične pomoči obrtnikov in kulturnikov, ki so bili naši neposredni sosedje, in zanimanja, ki so ga za prostor pokazali študenti, se nam zdi vizija kreativne četrti Barutana še toliko bolj oprijemljiva. Industrijska dediščina smodnišnice je odlično izhodišče za razvoj novih idej in odpiranje novih, zanimivih prostorov javnosti,« je ob zaključku delavnice povedala Zala Velkavrh, vodja projekta Urbana akademija, kjer so poskrbeli, da je Barutana na novo pripravljena na Kamfest, pri čemer bo nastali prostor živel tudi po festivalu.

Priporočamo