Ob napovedih o energetski krizi marsikateri občan ne razmišlja zgolj o tem, koliko bo prihajajočo kurilno sezono odštel za ogrevanje, temveč se nekateri ubadajo celo z vprašanjem, ali bo dovolj energentov za ogrevanje. Ljubljanski župan Zoran Janković je v torek zagotovil: »Ljubljana bo na toplem to kurilno sezono, o tem ni dileme.«

Župan je prepričan, da je za 48 odstotkov stanovanj, ki se ogrevajo z vročevodnim sistemom, ne bo težav z oskrbo s toploto. »Imamo še za dober mesec premoga na zalogi. Na poti je ena ladja, ki bo prišla septembra s 145.000 tonami indonezijskega premoga, januarja pa pride nova ladja s še 145.000 tonami,« je pojasnil Janković in dodal, da namerava Energetika Ljubljana povečati tudi uporabo biomase pri proizvodnji toplote. Po županovi oceni bodo te količine zadostne, da se bodo uporabniki, priklopljeni na vročevod, lahko ogrevali celotno kurilno sezono.

Zaradi negotovosti pri dobavi plina iz Rusije za Evropo, utegne večji izziv biti zagotavljanje plina za približno eno tretjino stanovanj v Ljubljani, ki so vezana na plinovodno omrežje. Če bi prišlo do situacije, ko bi primanjkovalo plina, bi porabo najprej omejevali industriji, ne gospodinjstvom, je napovedal Janković. Enako je zagotovil direktor javnega podjetja Energetika Ljubljana Samo Lozej v avgustovskem glasilu Ljubljana in poudaril, da je ob takšnem črnem scenariju predvidenih več varnostnih mehanizmov tako na ravni države kot tudi Evrope.

Plina naj ne bi zmanjkalo, cene še negotove

»A po informacijah, ki jih imamo sedaj, plina ne bo zmanjkalo,« je poudaril župan. Priznal pa je, da je o cenah plina za zdaj še prezgodaj govoriti. »Trg z energenti je v tem trenutku zelo nepredvidljiv, ne samo na področju zemeljskega plina. Zato cen za novo ogrevalno sezono še ne moremo predvideti,« je v glasilu Ljubljana priznal tudi Lozej. Janković je omenil, da imajo konec meseca predviden sestanek z ministrom za okolje in prostor Urošem Brežanom, zato župan pričakuje, da bo takrat imel več informacij.

Energetika Ljubljana sicer na območju termoelektrarne toplarne v Mostah od leta 2019 gradi plinsko-parno enoto, ki naj bi bila po Jankovićevih besedah končana konec letošnjega septembra. Namen te investicije je, da Energetika Ljubljana bistveno zmanjša kurjenje s premogom in namesto njega kot energent uporablja okoljsko bolj sprejemljiv zemeljski plin. Glede na negotovost pri dobavi plina je zagon plinsko-parne enote padel v najbolj neugoden čas. Toda Lozej miri, da če plina za zagon plinsko-parne enote ne bo oziroma, če bodo cene plina previsoke, »bi za proizvodnjo primarno uporabili premog in lesno biomaso, po potrebi pa še ekstra lahko kurilno olje«.

Priporočamo