V veselo decembrsko razpoloženje so na sotočju Save in Sore v začetku meseca vstopili s prižigom prazničnih luči in odprtjem pokritega drsališča, pestro dogajanje pa se v občini obeta vse do konca leta. Minuli konec tedna je medvodsko tržnico po dveh letih koronskega premora vnovič preplavil vonj po kuhanem vinu in čaju. V ogromnih posodah se je s pripravo obeh vročih napitkov ubadalo približno petdeset ljubiteljskih kuharjev, ki so se skupaj s svojimi spremljevalci potegovali za glasove okuševalcev.

Obiskovalci 7. tekmovanja v kuhanju vina in čaja so z nakupom skodelice v neomejenih količinah okušali vino in čaj, obenem pa so prejeli glasovalne žetone, s katerimi so lahko glasovali za svojega najljubšega ponudnika. Nekatere ekipe so kuhale oboje, vino in čaj, nič pa ni bilo narobe, če se je katera od ekip odločila za pripravo zgolj ene vrste napitka. Ponudbo na stojnicah so tekmovalci obogatili z doma pečenimi sladkimi dobrotami, kruhom in suhimi mesninami. Potem ko so na zadnjem tovrstnem dogodku leta 2019 najboljše vino skuhali predstavniki KS Senica, najboljši čaj pa so pripravili v KS Vaše - Goričane, so se letošnje zmage veselili v KS Seničica - Golo Brdo, medtem ko so se z najboljšim čajem tudi letos izkazali v KS Vaše - Goričane.

»Kakorkoli, tudi letos so obiskovalci na dogodku popili precej več vina kot čaja,« je bil iskren pobudnik tekmovanja in vodja turističnih programov v Javnem zavodu Sotočje Medvode Jure Galičič. Poudaril je, da je pri pripravi kuhanega vina treba dati prednost vinu, zato ne smemo pretiravati z dodajanjem vode. »Hkrati številni ne marajo, da je kuhano vino presladko, napitku pa še izboljšamo okus, če v lonec med kuhanjem narežemo limone in pomaranče. Seveda ne smejo manjkati niti palčke cimeta in klinčki,« nam je svoj recept za pripravo dišečega kuhanega vina zaupal Galičič. Letošnji tekmovalec v kuharskem šovu MasterChef meni, da Slovenci raje posežemo po belem kuhanem vinu, medtem ko si sam raje omisli rdečega, ki se mu zdi bolj aromatično.

Razposajeno sobotno vzdušje so dopolnili člani skupine Sam's Fever, ki velja za eno najboljših imitatorskih skupin Elvisa Presleyja, organizatorji dogodka pa niso pozabili niti na kulinarično ponudbo. Zanjo so s peko palačink in vročimi hrenovkami med drugimi poskrbeli tudi medvodski taborniki Rod dveh rek, medvodski osnovnošolci pa so v sodelovanju s Turistično zvezo Medvode pripravili poseben praznični napitek. Decembrsko razpoloženje se bo v Medvodah nadaljevalo z dogodki v Kulturnem domu Medvode, prednovoletnim koncertom Godbe Medvode v medvodski športni dvorani, kinopredstavami in silvestrovanjem na prostem ob drsališču. 

Priporočamo