Na spletnih straneh Uprave RS za zaščito in reševanje najdemo dogodek z datumom 26. september – nesrečo z nevarnimi snovmi v industriji v občini Radovljica. Kot pravijo v civilni iniciativi Poliester z razlogom iz vasi v industrijsko cono, naj bi trdilec ušel v meteorno kanalizacijo, opozorili pa so na to, da je odgovorna oseba ukrepala prepozno, z zamikom več kot 24 ur, in s tem po njihovih navedbah neposredno ogrožala okolico, ljudi in njihovo premoženje.

Kot smo izvedeli neuradno, se je dogodek res zgodil dan prej, 25. septembra, ko naj bi po naših informacijah delavec z viličarjem predrl sod, v katerem hranijo trdilec. Izteklo naj bi 1000 litrov poliestrske smole, ki naj bi jo sprva le z metlami pognali v odtok.

Naslednji dan so bili na intervencijo v Elanu iz regijskega centra za obveščanje aktivirani člani gasilske enote Gasilsko reševalne službe Jesenice, ki je kot koncesionarka za nesreče z nevarnimi snovmi pristojna za posredovanje ob nesrečah z nevarnimi snovmi na tem območju. Ker ni šlo za nesrečo večjega obsega, o njej ni bil obveščen občinski štab civilne zaščite, so nam povedali na radovljiški občini. Iz poročila intervencije izhaja, da so v dveh jaških ulovili trdilec epoksi smole. Iz jaškov so v cisterno prečrpali okoli 800 litrov te snovi, na kraj je prišlo podjetje Ekol in poskrbelo za temeljitejše črpanje.

Vplivi na okolje in kraj

»Elan ima nedopustne vplive na okolico. Odkar je v lasti skladov, se obnaša še bolj neprimerno do svoje neposredne okolice,« pravijo v civilni iniciativi, v kateri so že spomladi opozorili na nesprejemljive vplive, ki jih ima Elan na kraj. Zagrozili so tudi s kazenskimi ovadbami, akcijami krajanov in državljansko nepokorščino.

V Krajevni skupnosti Begunje so v zvezi s septembrskim dogodkom zapisali, da so od podjetja Elan pričakovali uradno pojasnilo, ki pa ga v nekaj dneh niso prejeli, zato so se z dopisom obrnili na njih z zahtevo po pojasnilih. V začetku oktobra so prejeli sporočilo glavnega direktorja. Kot so poudarili, je bilo to žal zapisano v angleškem jeziku, v njem pa manjkajo ključne informacije o naravi dogodka in morebitnih nevarnostih za prebivalce in okolje.

Jeffrey Tirman, glavni izvršni direktor Elana, je v pismu zapisal, da se je kovinska podporna konstrukcija, ki je ščitila majhen rezervoar, v katerem je bilo nekaj nekorozivne epoksidne smole, res podrla, ko je bila nanjo postavljena druga posoda. »Več kilogramov je izteklo na parkirišče, del izteklega materiala pa je šel v zaprt odtok na parkirišču,« je navedel in dodal, da so o dogodku takoj obvestili gasilsko in policijsko upravo ter ustrezne okoljske organe. »Celoten postopek je trajal nekaj ur, izpolnjena so bila ustrezna poročila in noben organ ni več zahteval ničesar. Prepričan sem, da je ekipa družbe Elan ta manjši incident ustrezno obravnavala,« je še zapisal direktor.

»Razumemo, da se nesreče dogajajo, vendar nas vseeno skrbijo njihova obravnava in predvsem posledice za lokalno prebivalstvo in okolje. Zavedamo se, da je za uspešno sobivanje kraja in podjetja ključnega pomena odprta in pravočasna komunikacija. V preteklosti smo takšen odnos z Elanom že imeli, zato si želimo, da bi se podjetje ponovno odzivalo odgovorno, trajnostno ter v duhu sodelovanja z lokalno skupnostjo,« so na drugi strani zapisali v krajevni skupnosti. 

Priporočamo