Inšpektorica za naravo in vode je ustavila inšpekcijski postopek zoper občino zaradi sečnje dreves na Rožniku. Ugotovila je, da občina ni kršila zakona o ohranjanju narave oziroma drugega predpisa, ko je naročila posek 389 dreves območju med vodohramom Rožnik in Podrožniško potjo. Preden je vmes posegla inšpekcija, je družba Tisa po naročilu občine posekala dvesto dreves.

Inšpekcija je spomladi posek ustavila, ker da bi občina morala predhodno pridobiti mnenje in naravovarstvene pogoje zavoda za varstvo narave. Občina se je na odločitev pritožila in ministrstvo za narave vire in prostor je odločanje o zadevi ponovno vrnilo v roke inšpekcije. Ob tem je pritožbeni organ inšpektorici naročil, naj točno opredeli, katera določila zakona o ohranjanju narave naj bi občina kršila. V ponovljenem postopku je inšpekcija upoštevala pojasnilo občine, da je posek potekal skladno z gozdnogojitvenim načrtom, ki ga je presojal tudi zavod za varstvo narave. Na občini so poudarili, da posek ni bil del investicijsko-vzdrževalnih gozdarskih del, ki bi terjala dodatno presojo zavoda za varstvo narave.

Zadnja odločitev inšpekcije pomeni, da je občina delovala skladno z zakonodajo, je včeraj poudaril župan. Priznal je, da jih je izkušnja na Rožniku, ki je sprožila buren odziv v delu javnosti, tudi nekaj naučila. Nauke bodo uporabili pri pripravi projekta sečnje na grajskem griču, ki prav tako že razburja občane, čeprav se bo tega projekta občina lotila predvidoma prihodnje leto.

»Oblikovali bomo komisijo, v kateri bo večina članov zunanjih sodelavcev, na primer iz zavoda za varstvo narave, zavoda za gozdove,« je razkril Janković. Naloga komisije bo, da pripravi natančno poročilo o stanju dreves na grajskem griču in obrazložitev, kako ravnati z vsakim drevesom. »Računam, da bomo enkrat po novem letu imeli poročilo komisije, ki ga bomo javno predstavili. Potem pa se bomo lotili poseka, ki je nujno potreben,« je zatrdil Janković in razložil, da je veliko dreves na grajskem griču bolnih. Poleg tega je treba utrditi brežine, saj se pojavlja nevarnost plazenja brežine proti hišam pod grajskim gričem, je še dodal. 

Priporočamo