V senci afere kmetijskega ministra Podgorška z neplačanim dopustovanjem v hotelu Bohinj, enim od hotelov v lasti Damiana Merlaka, se je pet kilometrov proč na drugi strani Bohinjskega jezera začelo rušenje znamenitega hotela Zlatorog, prav tako v Merlakovi lasti. Kot je znano, so pred nekaj meseci bohinjski občinski svetniki Merlakovim načrtom za rušenje dali zeleno luč, potem ko se je izkazalo, da je objekt v tako slabem stanju, da njegova obnova ni mogoča.

Ko smo v četrtek obiskali gradbišče, kjer dela izvaja podjetje Tosidos, hotel ni imel več dela, v katerem je bila recepcija. Na gradbišču je bilo okoli 20 delavcev in nekatere med njimi je med opravili spremljala nostalgija na trenutke, ki so jih nekoč preživljali v hotelu kot gostje – v restavraciji, na plesih, v bazenu in savnah ... Kot so nam pojasnili, morajo objekte najprej izprazniti, saj je v njih ostalo veliko opreme, kot so žimnice in postelje, med njimi celo postlane in pripravljene za goste, omare, televizorji, kopalniška oprema in podobno. Vrednejše predmete in materiale so nepridipravi izropali že pred časom. Ne le v zunanjih, tudi v notranjih prostorih hotela in pripadajočih objektov si pomagajo z osmimi bagri. Material ločujejo in ga nalagajo na tovornjake – deset tovornjakov ga ves čas odvaža na različne deponije po Sloveniji, odvisno od vrste odpadnega materiala.

Rušenje bo trajalo osem tednov

»Rušenje naj bi bilo končano v osmih tednih od začetka del,« nam je povedal vodja projekta Jure Repanšek iz podjetja Alpinia Turistično podjetje. Ker je Ukanc priljubljen del Bohinja za izlete in dopustovanja, nas je zanimalo, ali rušenje kakor koli vpliva na tamkajšnje dejavnosti. »V okolici hotela ni nobenih posebnih omejitev zunaj gradbiščne ograje. Celotno gradbišče smo zagradili, tako da gibanje v Ukancu ostaja enako kot doslej,« pravi Repanšek.

Ljubitelji Bohinja in tudi domačini pa že težko čakajo novi hotel Zlatorog, ki bo stal na mestu starega, zato nas je zanimalo, kdaj bodo lahko dopustovali v njem. »Na to vprašanje težko odgovorim, ker je trenutno odprtih preveč vprašanj,« pravi vodja projekta in našteva cene materialov, pridobitev gradbenega dovoljenja in pravnomočnosti, dobavljivost materialov ... Če ne bi bilo težav, bi po njegovih besedah lahko hotel zgradili v 17 mesecih, kot so predvideli v terminskem načrtu. »Začetek gradnje bo odvisen od situacije na trgu gradbenih materialov,« opozarja Repanšek in dodaja, da sicer izdajo gradbenega dovoljenja pričakujejo kmalu.

Damian Merlak si želi čimprejšnjega začetka gradnje

Prav cene gradbenih materialov ekipo, ki se ukvarja s prenovo hotela Zlatorog, najbolj skrbijo. »Trenutna situacija nam je konkretno spremenila načrte, razmere se iz dneva v dan tako spreminjajo, da dejansko še ne vemo, kako naprej,« priznava Repanšek. »Trenutne cene materialov ne omogočajo rentabilne gradnje objekta v hotelskem poslu.« Tudi lastnik bohinjskih hotelov Damian Merlak se je odzval na naše vprašanje, kdaj se bo po končani rušitvi začela gradnja novega hotela Zlatorog v Ukancu. Podobno kot Repanšek pravi, da bo začetek gradnje odvisen od razmer na trgu. »Moja želja je, da se začne čim prej, vendar v trenutni situaciji to morda ne bo mogoče in bo treba počakati, da se razmere s cenami v gradbeništvu umirijo,« opozarja Merlak.

Nove objekte, ki bodo sestavljali hotel Zlatorog, bodo gradili na mestu obstoječih stavb. Severno od ceste naj bi bila hotel in depandansa, južno pa vila. V hotelu naj bi bilo 120 ležišč, v depandansi pa dodatnih 48. Ker na širšem območju OPPN ni daljinskega sistema ogrevanja, prostorski dokument, ki so ga konec lanskega leta potrdili bohinjski občinski svetniki, določa, da mora biti energetska oskrba načrtovanih objektov za ogrevanje zagotovljena iz obnovljivih virov energije.

Urbanistično rešitev za novi hotel Zlatorog je izdelalo podjetje Ofis arhitekti, podrobni prostorski načrt za območje pa so pripravili Šabec Kalan Šabec arhitekti. Zadnjih deset let je hotel sameval in vidno propadal. Damian Merlak ga je skupaj z drugimi bohinjskimi hoteli, tudi hotelom Bohinj, kupil leta 2019. Pred tem je bil nekdaj znameniti hotel več kot desetletje in pol v lasti družine Pačnik, ki pa vanj ni vlagala, čeprav je bil iz leta v leto bolj potreben temeljitih vzdrževalnih in obnovitvenih del. 

Priporočamo