Ministrstvo za naravne vire in prostor je družbi Mendota invest, ki je v lasti sklada madžarske banke OTP, konec novembra izdalo gradbeno dovoljenje za severni del projekta Emonika ob Vilharjevi cesti. Tam Mendota ob križišču z Dunajsko cesto načrtuje gradnjo 40 metrov visoke stolpnice s poslovnimi prostori in vzdolž Vilharjeve ceste tri stanovanjske bloke s skupaj 204 stanovanji, je razvidno iz gradbenega dovoljenja.

V družbi Mendota invest so povedali, da v prihodnjih dneh pričakujejo še izdajo gradbenega dovoljenja za južni del projekta Emonika. Tam načrtujejo gradnjo trgovsko-poslovnega in hotelskega objekta. Nakupovalno središče z več kot 80 trgovskimi in gostinskimi lokali se bo raztezalo na okoli 24.500 kvadratnih metrih. Ob Dunajski cesti bodo zgradili 100-metrsko stolpnico. Iz dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja je razvidno, da bodo v stolpnici trgovsko-gostinski program, hotel in štirinajst etaž za pisarniške prostore. V hotelu je predvidenih 153 sob in 54 apartmajev, ki bodo namenjeni za večdnevno in daljše bivanje. Iz dokumentacije je še razbrati, da Mendota načrtuje gradnjo največje hotelske dvorane v Ljubljani, ki bo lahko gostila prireditve, konference in sestanke.

Gradnja tako južnega kot severnega dela Emonike, ki sta skupaj ocenjena na več kot 350 milijonov evrov, naj bi se začela v začetku prihodnjega leta, zaključila pa do konca leta 2026, so sporočili iz Mendote invest. Komu bodo zaupali gradnjo, še niso razkrili, povedali pa so: »V projekt gradnje bomo vključili tudi slovenska gradbena podjetja, več informacij o izvajalcih bo znanih ob začetku gradnje.« V zadnjih mesecih so na zemljiščih Emonike že potekala nekatera pripravljalna dela. Kot so nam pojasnili poleti, so izvedli poskusna vrtanja, da so preverili strukturo tal, postavili pa so tudi pilotno steno oziroma začasno konstrukcijo, ki bo zagotavljala stabilnost obstoječih in novonačrtovanih tirov v času gradnje Emonike.

Kakšne bodo cene stanovanj v Emoniki, še ne razkrivajo. Pojasnili so, da bodo znane, ko bodo stanovanja nared za prodajo. »Tako v severnem kot južnem delu Emonike bodo na voljo raznovrstni pisarniški in poslovni prostori, zasnovani v skladu z najnovejšimi trendi in potrebami sodobnih delovnih procesov. Primerni bodo tako za velike korporacije kot mala in srednje velika podjetja. Informacije o možnostih oddaje oziroma prodaje poslovnih prostorov bodo podane naknadno,« so sporočili iz družbe.

Leto 2024 bo na širšem območju ljubljanske železniške postaje zelo živahno, saj ne bo le Mendota začela svoje investicije. Z novim letom bo tudi direkcija za infrastrukturo začela rušiti in graditi nov železniški nadvoz čez Dunajsko cesto. Predvidoma v prvi polovici leta načrtuje še začetek gradnje nadhoda čez železniške tire in postajne dvorane nove železniške postaje Ljubljana. Gradbeno dovoljenje je direkcija dobila letošnjega oktobra, trenutno pa z javnim naročilom išče izvajalca gradnje. Ob tem družba Corwin ob Vilharjevi cesti že gradi poslovno stavbo Vilharia. 

Priporočamo