Prenova gradu Podčetrtek je eden najpomembnejših projektov v istoimenski občini, ki bo imel velik vpliv na širšo lokalno skupnost in turistično ponudbo v regiji. Prenova je v prvi fazi obsegala stabilizacijo stavbe, obnovo streh in fasade, celovito restavracijo zgodovinskih elementov, namestitev sodobne infrastrukture ter ustvarjanje prostora za kulturne dogodke in turistične dejavnosti.

»Poseben poudarek smo namenili ohranjanju avtentičnosti stavbe, pri čemer so sodelovali strokovnjaki s področja arhitekture in kulturne dediščine,« pravi župan Podčetrtka Peter Misja, ki je na opravljeno delo izjemno ponosen.

Grad Podčetrtek po obsežni prenovi ne bo le nova turistična znamenitost, temveč prostor, v katerem bodo nastajale nove zgodbe. Foto: Peter Misja

Grad Podčetrtek po obsežni prenovi ne bo le nova turistična znamenitost, temveč prostor, v katerem bodo nastajale nove zgodbe. Foto: Peter Misja

Sojenja bodo približali ljudem

Spomnimo, da je občina po dveh desetletjih iskanja novih lastnikov grad odkupila konec leta 2021 in zanj odštela 150.000 evrov. Pred drugo svetovno vojno je grad pripadal rodbini Attems, ki ga je temeljito prezidala in opremila v baročnem slogu. Po vojni je bil grad, ki je dobil ime po četrtem dnevu v tednu, ko se je pod grajskim gospostvom na trgu odvijal sodnijski in tržni dan, nacionaliziran in je žalostno propadal. Zdaj pa so pred njim lepši časi. Med drugim bodo v gradu z uporabo naprednih tehnologij in umetne inteligence uprizorili sodišče, na sojenjih pa bodo lahko sodelovali tudi obiskovalci.

»Del projekta je financiralo tudi ministrstvo za gospodarstvo. S skoraj pol milijona evrov smo uredili, tlakovali in delno digitalizirali pot med kaščo in gradom, na njej pa bo mogoče v živo spremljati tudi, kaj počnejo netopirji,« pravi Misja.

V okviru projekta Digitalizacija – sodobno interaktivno doživetje na gradu Podčetrtek bodo razvili interaktivni multimedijski aplikaciji, ki bosta obiskovalcem gradu omogočili pristno doživetje srednjeveške dobe.

Želijo si urediti tudi Krašovčevo sobo

V okviru projekta Digitalizacija – sodobno interaktivno doživetje na gradu Podčetrtek bodo razvili interaktivni multimedijski aplikaciji, ki bosta obiskovalcem gradu omogočili pristno doživetje srednjeveške dobe. Aplikacija Četrtkova soba bo, kot že rečeno, obiskovalcem omogočila, da bodo spremljali in sodelovali na sojenjih, aplikacija Razgled pa raziskovanje turistične regije, zgodovine in zanimivosti skozi digitalizirano virtualno resničnost. Na monitorjih pa si bodo lahko na terasi ogledali tudi druge zgodovinske dogodke, denimo kmečki upor.

A obnova gradu še ni končana, zato si bo občina še naprej prizadevala za pridobitev denarja na državnih in evropskih razpisih. Za vse načrte bi potrebovali še vsaj milijon evrov. Želijo si urediti še amfiteater oziroma prireditveni prostor, pa tudi Krašovčevo sobo. »V tej bi razstavili prevode svetih pisem, ki nam jih bo podaril naš rojak Jože Krašovec, doktor bibličnih znanosti, filozofije, teologije in zgodovine religij. Za ta namen je že navezal stik z več akademijami znanosti in umetnosti po Evropi, ki bi sodelovale pri tem projektu,« še razkriva župan Peter Misja. 

Priporočamo