Gostinska ponudba na Pogačarjevem trgu je letos nekoliko drugače zasnovana, saj je javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice (LPT) gostinske hišice letos postavilo v ravno vrsto vzporedno s sejemskimi hišicami, oder pa so od Kresije premaknili na stopnišče pri stolnici. V javnem podjetju menijo, da je takšna postavitev bolj odprta in ponuja bolj pretočen prostor za obiskovalce. Najbolj prepoznavna sprememba pa je šotor, ki pokriva gostinske hišice ter prostor med njimi in odrom.

»Najemniki gostinskih hišic na Pogačarjevem trgu so na nas naslovili prošnjo za soglasje za postavitev šotora, čemur smo ugodili. Šotor so postavili v lastni organizaciji, ker so želeli, da bi tudi v primeru slabega vremena (dež ali sneg) lahko obratovali,« so pojasnili v LPT, kjer torej ne bodo imeli dodatnih stroškov zaradi postavitve šotora. Na podlagi razpisa za oddajo petih gostinskih hišk je javno podjetje slednje oddalo družbam Sweet style, Tiburon, Gostinstvo Ribnica ter samostojnima podjetnikoma Zoranu Jovanoviću in Branku Koturju. Vsak gostinec je za najem od konca novembra do začetka januarja odštel 17.625 evrov vključno z davkom na dodano vrednost, pri čemer so za najemnino odšteli 15.000 evrov, razlika pa predstavlja pavšal za elektriko.

ZVKDS postavljenemu šotoru
ni naklonjen

Nad novostjo na Pogačarjevem trgu niso navdušeni na ljubljanski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine Slovenije. Pojasnili so, da postavitvam takšnih objektov niso naklonjeni, ker »negativno vplivajo na pojavnost in vedute spomenika in okoliških objektov v prostoru«. V odgovoru so se sklicevali na 56. člen odloka o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena. Šotor ne ovira pogleda denimo samo na Plečnikove tržnice, temveč tudi denimo na stolnico in semenišče.

V LPT so napovedali, da bo šotor na Pogačarjevem trgu stal do zaključka novoletnega programa, to je do predvidoma 8. januarja. Nekaj dni pozneje bo javno podjetje na Pogačarjevem trgu, tako kot lansko leto, uredilo drsališče. Na njem bo mogoče drsati do predvidoma 5. marca prihodnje leto. Drsanje na Pogačarjevem trgu je bilo lani brezplačno, izposoja drsalk ali pripomočka za drsanje (pingvin) pa je stala tri evre.

Nakupovalni središči
z drsališči

V prestolnici je trenutno mogoče drsati na drsališču ob nakupovalnem središču Supernova Ljubljana Rudnik in na drsališču na strehi nakupovalnega središča Aleja v Šiški. V Supernovi je drsališče, ki se razteza na 300 kvadratnih metrih, odprto vsak dan med 10. in 22. uro. Za uro drsanja je treba od ponedeljka do petka odšteti štiri evre, ob sobotah, nedeljah in praznikih pa šest evrov. Izposoja drsalk stane evro. V Aleji drsalna površina meri 1000 kvadratnih metrov, drsati pa je mogoče od ponedeljka do sobote med 10. in 21. uro, ob nedeljah in praznikih pa med 11. in 21. uro. Za uro in pol drsanja bodo odrasli med tednom odšteli šest, med vikendi in prazniki pa osem evrov. Za otroke ura in pol drsanja stane evro manj. Za izposojo drsalk na drsališču Aleja pa je treba odšteti štiri evre. 

Priporočamo