Velenjčani in Velenjčanke so se že navadili, da se takrat, ko kaj potrebujejo ali želijo popestriti svoj dom z unikatnim dodatkom pa tudi uporabnimi predmeti, oglasijo v Centru ponovne uporabe (CPU), saj imajo tam na voljo pestro izbiro raznovrstnih predmetov, ki so se jih nekateri morda naveličali, sami pa so jim z manjšimi popravki in dopolnitvami vdahnili nov, privlačen videz. In so takšni še kako primerni za ponovno uporabo, kar ima pozitiven vpliv na okolje, ekonomijo in družbo v celoti. Spomladi pa so v sklopu CPU vzpostavili tudi trajnostni model izposoje predmetov, aparatov in orodja, ki so ga poimenovali Nucarnica, s sloganom, da ponujajo vse, kar »nucaš«, na enem mestu.

Člani si izdelke lahko izposojajo brezplačno, izjema sta plačilo uporabnine in kavcije ob izposoji vrednejših predmetov. Večinoma pa si občani izposodijo orodje, ki ga potrebujejo za kratkotrajno uporabo.

Izposoja artiklov v Nucarnici poteka prek spletne platforme, na kateri se je treba registrirati, člani pa imajo možnost, da plačajo članarino ali zgolj donirajo kakšen predmet. Člani si izdelke lahko izposojajo brezplačno, izjema sta plačilo uporabnine in kavcije ob izposoji vrednejših predmetov. Večinoma pa si občani izposodijo orodje, ki ga potrebujejo za kratkotrajno uporabo. Po treh mesecih od vzpostavitve je v sistem souporabe v velenjski Nucarnici vključenih 130 članov. Najpogosteje izposojeni artikli pa so globinski sesalnik, ledomat, zvočnik, teleskopska žaga in baterijski vrtalnik. Zakaj si je denimo vrtalni stroj smotrno izposoditi in ne ga kupiti, je že ob odprtju Nucarnice razložil vodja društva Knjižnica reči Jošt Derlink. »Vrtalni stroj je v povprečnem gospodinjstvu v uporabi 15 minut na leto, pri proizvodnji stroja, ki tehta dva kilograma, pa pridelamo 50 kilogramov odpadkov in deset kilogramov emisij ogljikovega dioksida. Če to pomnožimo s številom gospodinjstev v Velenju ali širše v regiji, vidimo, da je takšna izposoja v luči trajnosti vsekakor smotrna,« je razložil Derlink. Društvo je sicer prvo knjižnico odprlo v Ljubljani leta 2015, a ideja, kot pove Derlink, ni zrasla pri nas, pač pa v Berlinu leta 2010. Je pa res, da je danes že nekaj tovrstnih izposojevalnic tudi pri nas, poleg Ljubljane, med drugim tudi v Kranju in Idriji. »Število izposojevalcev stalno raste, a to je tek na dolge proge,« je še dejal Derlink.

Pohištvo iz prejšnjega stoletja je trendovsko

V Velenju se v CPU obenem trudijo, da s predmeti, predvsem pohištvom, pa tudi drugimi izdelki, ki jih sprejemajo, zmanjšujejo število odpadkov in s tem skrbijo za svetlejšo in trajnostno prihodnost. In tako denimo tudi pohištvo iz prejšnjega stoletja po prenovi daje vtis domačnosti, hkrati pa je tudi trendovsko. Izdelki iz druge roke so velikokrat v dobrem stanju in tudi kakovostni, zato spodbujamo lastnike, ki se naveličajo kakšnega kosa pohištva, da tega odstopijo CPU, saj jih tam spremenijo v unikatne dizajnerske kose ter skušajo prodati. Poleti pa ponujajo tudi številne popuste. Samo lani denimo so s strankami izvedli 3500 prodaj izdelkov, s katerimi je bilo v ponovno uporabo vrnjenih za več kot 28 ton izdelkov za dom in gospodinjstvo. Najpogosteje oddani predmeti so pohištvo, bela tehnika, posoda, elektronske naprave, otroška oprema, športna oprema, knjige, gospodinjski aparati in naprave, stenske ure, slike in dekorativni izdelki. V izposojevalnici stvari Nucarnica so za souporabo na voljo predmeti po naslednjih sklopih: avdiovideo oprema in tehnika, predmeti za organizacijo zabave, orodje in pripomočki za urejanje okolice, pripomočki za potepanja in šport, mali kuhinjski in gospodinjski aparati in drugo. 

Priporočamo