O nesoglasjih glede imenovanja predsednice nadzornega odbora občine Ankaran bo očitno odločalo sodišče. Član odbora Marko Masleša je namreč na pristojnem sodišču v tej zadevi sprožil upravni spor.

V začetku julija se je na seji konstituiral nadzorni odbor občine Ankaran. Svetniške skupine, ki so zastopane v tamkajšnjem občinskem svetu, so se že decembra dogovorile, da bosta v odboru eno mesto in predsedniška funkcija pripadla listi Radi imamo Ankaran, opozicijskima Vsi smo Ankaran in Gibanju Svoboda pa po eno mesto. Člani odbora so tako postali Marko Masleša (Radi imamo Ankaran), Tomaž Može (Gibanje Svoboda) in Monika Brozina Filipčič (Vsi smo Ankaran). Kaj se je dogajalo po konstituiranju odbora, pa vsak interpretira po svoje.

Konstitutivno sejo je vodil župan Gregor Strmčnik, ki je sejo po imenovanju članov odbora prekinil. Po eni različici zgodbe zaradi posvetovanja s svetniškimi skupinami, ki so člane predlagale, po drugi zato, da bi preprečil glasovanje o predsedniku odbora. A do slednjega je vseeno prišlo, in sicer potem ko sta župan in Marko Masleša sejo že zapustila. Kot zdaj navaja Masleša, sta Može in Brozina-Filipčičeva o predsedniku glasovala kar zunaj prostorov, kjer je potekala seja, tako rekoč na parkirišču, in za predsednico izglasovala Brozina-Filipčičevo. Ker sta po mnenju Masleše storila vrsto neskladnosti s poslovnikom nadzornega odbora in statuta občine, je na sodišču v zvezi s tem sprožil upravni spor. »Zaskrbljeno se lahko vprašamo, kaj tako postopanje članov nadzornega odbora, torej sprejemanje odločitev skrivaj, brez vednosti in možnosti sodelovanja tretjega člana, pomeni z vidika demokratičnosti odločanja,« je zapisal ob tem.

Nesoglasja v zvezi z nadzornim odborom so sicer v Ankaranu pripeljala tudi do tega, da so nedavno sejo občinskega sveta bojkotirali svetniki liste Vsi smo Ankaran in Gibanja Svoboda. 

Priporočamo