Spolno prenosljive okužbe med mladimi zaradi nepoznavanja simptomov največkrat ostajajo neprepoznane in se tako brez težav širijo naprej. Ob pogostejšem menjavanju spolnih partnerjev k redkejši uporabi kondoma med mladimi prispeva tudi nočno življenje, ko pod vplivom alkohola in drog radi pozabijo na zaščito. Tudi zato so dan pred svetovnim dnevom aidsa kot vrhunec številnih aktivnosti, ki jih v DrogArtu pripravljajo v okviru programa SPO, pritlični prostor na Štefanovi 11 v središču Ljubljane spremenili v nočni klub, in to s precej drzno, če gre soditi po samem vhodu, a dovolj zgovorno in poučno vsebino.

Rizični spolni odnosi

»Ciljna skupina, ki jo vabimo v naš muzej, so predvsem mladi, ki jih uvrščamo v ranljiv segment populacije zaradi več razlogov: so relativno neizkušeni in radovedni, zato se tudi pogosteje podajajo v bolj rizične oziroma manj zaščitene spolne odnose,« pove Tanja Rudolf Čenčič iz združenja DrogArt in doda, da je združenje pogosto prisotno v nočnem življenju mladih, kjer se po klubih ob uporabi drog in alkohola še toliko lažje podajo v nezaščiten spolni odnos.

Čeprav so mladi, kot pove sogovornica, relativno dobro seznanjeni s problematiko okužb s HIV, pa manj poznajo druge spolno prenosljive okužbe. In prav obisk Muzeja spolno prenosljivih okužb je še ena, resda nekoliko drugačna, pa vendar odlična izkušnja in priložnost, da lahko »mladim približamo pomen zaščite pred spolno prenosljivimi okužbami«. Tudi zato so muzej oblikovali na način, da bi bil mladim zanimiv in tudi zabaven. Takoj ob vhodu sta dva vsebinska otoka, ki predstavljata temelje preventive oziroma obravnavanja okužb in kjer mlade na spodbuden način nagovarjajo k uporabi kondoma. »Poleg so navodila in tudi različni praktični pripomočki, da mlademu človeku pokažemo njegovo pravilno uporabo. Na drugem otoku pa smo izpostavili pomen testiranja, saj želimo poudariti, kako pomembno je odkrivanje spolno prenosljivih okužb v zgodnji fazi,« pove sogovornica.

Instalacije virusov in bakterij

Center muzeja je plesišče s sedmimi točilnimi mizicami, na vsaki pa eksponat nazorno pokaže znake okužbe. »Seveda kraljuje HIV, sledijo gonoreja, sifilis, HPV, genitalni herpes, klamidija in različni hepatitisi. Vse bolezni pa so temeljito in strokovno predstavljene tudi na interaktivnih panojih ob njih,« pove. V zadnjem delu muzeja obiskovalec preide v bolj sproščen prostor, poimenovali so ga igralni kotiček, v katerem je tudi bazen in kjer lahko vsak s kančkom motivacije poišče vseh sedem okužb. »Ob njem je otoček s spolnimi igračkami oziroma pripomočki za seks, kjer želimo opozoriti na njihovo povezanost s potencialnimi okužbami in dajemo napotke, kaj je v primeru, da jih uporabljajo, treba storiti, da ne bi prišlo do prenosa.« Pri izhodu so za mlade pripravili tudi poseben kviz. Muzej bo odprt do 12. decembra med 12. in 18. uro, vstop je prost. 

Priporočamo