V prvem nadstropju vidno zapuščene vogalne hiše na Rimski cesti v Ljubljani bodo vse do konca oktobra vrata odprta vsem, ki imajo pogum in vest, da pokukajo v Hišo strahov, za katero stoji ekipa socialnega marketinga Iz principa. »Takšni projekti so pomembni, ker nam odpirajo oči, da to nasilje obstaja, kakšno obliko ima, kako ga prepoznati in kako se proti njemu boriti. V sklopu širše kampanje se pogovarjamo tudi o tem, kako ga bodo bolje prepoznali centri za socialno delo, sodišča, socialni delavci, politika in seveda tudi javnost,« je ob odprtju Hiše strahov poudaril državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Dan Juvan.

Problematika nasilja
nad ženskami in dekleti

V Sloveniji se veliko nasilja zgodi prav za štirimi stenami, stene Hiše strahov pa s simulacijo nasilnega okolja letos naslavljajo problematiko nasilja nad ženskami in dekleti. »Lanski odziv, ko smo izpostavili najstniško oziroma medvrstniško nasilje, je bil izredno dober. Letos prehajamo z družinskega na partnersko nasilje, in sicer v zgodnji fazi partnerskega odnosa. Se pravi, da govorimo o nasilju že med zmenki,« je povedala Tanja Rudolf Čenčič, vodja ekipe. »Izraz, ki ga večkrat uporabimo, je 'dating violence'. Izpostavljamo partnersko nasilje, ki se dogaja mladim parom oziroma parom, ki še ne živijo skupaj. Marsikdaj ženska, tudi partnerica, ne prepozna zgodnjih oblik nasilja, psihološkega, čustvenega, tudi spolnega ne. Nadzorovanje in ljubosumje pogosto prepoznavajo ali pa ga interpretirajo kot izraz ljubezni. Zato je še kako pomembno, da že mlada dekleta zdravo opolnomočimo, jih informiramo, da bi lahko že zgodaj prepoznale, kaj ni dobro v odnosu, in morda tudi nekoliko lažje izstopile iz njega.«

Krute pripovedi resničnih žrtev

Ekipa socialnega marketinga Iz principa v sodelovanju s partnerji že vrsto let deluje na področju enakosti spolov. »Projekt Pravila dejtanja smo delali pred štirimi leti, takrat smo postavili in javnosti predstavili spletno stran praviladejtanja.si, ki še vedno lepo deluje,« je povedala sogovornica, preden nas je popeljala po sobah. Obisk štirih prostorov običajno traja deset minut, vsaka soba pa predstavlja različna okolja, v katerih se dogajajo različne oblike nasilja. Lahko bi rekli, da gre za neke vrste instalacije, s katerimi želijo ljudem na čim več ravneh pričarati občutenje nasilja, ki seveda ne more biti referenčno do popolnosti. Dramatični prizori, ki jih je mogoče zaslediti tudi v kriminalističnih zapisnikih, predvsem pa resnične pripovedi ljudi, za katerimi stojijo resnične žrtve, vsaj tistim s kančkom empatije približajo neprijetna občutenja, ki zmrazijo do kosti.

V prvem prostoru, gre za kopalnico z orisom človeškega trupla na tleh ter krvavimi sledmi po kadi, umivalniku in stenah, je predstavljena skrajna oblika družinskega oziroma partnerskega nasilja, in sicer femicid, ki se tudi v slovenski družbi vse pogosteje pojavlja. V naslednji sobi je predstavljeno nasilje med zmenkanjem, s katerim želijo prikazati prve znake nasilja v zvezi, je še dodala. »Tretja soba obravnava nasilje, ki ga nad ženskami izvajajo moške avtoritete. Predstavljene so situacije, povezane s spolnim nadlegovanjem na delovnem mestu, spolnim nasiljem v športu, o katerem zadnje čase tudi veliko slišimo, in prikaz spolnega nadlegovanja v nočnem življenju,« je povedala Tanja Rudolf Čenčič in opozorila na pomembnost zadnje sobe, ki predstavlja virtualni svet in primere spletnega nasilja nad dekleti. »Trudimo se, da bi vzpostavili neko varno cono. Želimo spodbujati mlade, da bi znali postaviti meje in da bi se tudi v digitalnem svetu počutili suvereno in spoštovano.«

Za 20 odstotkov več nasilja
nad ženskami

Po podatkih nevladnih organizacij se je število primerov nasilja nad ženskami v zadnjih letih povečalo za 20 odstotkov, žal pa na policiji ne opažajo nič več prijav kot v preteklosti. »To pomeni, da mnoge žrtve nasilja ne prijavijo. Prav tako ga mnoge niti ne prepoznajo, še več pa je takšnih, ki ne znajo izstopiti iz kroga nasilja,« je opozorila sogovornica. Hiša strahov, ki je namenjena vsem, tako najstnicam in najstnikom kot mladim in družinam, bo odprta do 31. oktobra vsak dan od 16. do 21. ure. Vstop je prost, prav tako niso potrebne predhodne najave. 

Priporočamo