Koper. Da bi pridobila strokovno najprimernejšo rešitev za novo stavbo Fakultete za vede o zdravju (FVZ), ki naj bi nastala ob Splošni bolnišnici Izola, je Univerza na Primorskem objavila javni natečaj. FVZ, ki je članica primorske univerze, namreč zdaj svoje dejavnosti izvaja v prostorih Splošne bolnišnice Izola. Obe ustanovi pa že več let izkazujeta pomanjkanje prostora za izvajanje svojih dejavnosti, zato se del pedagoškega procesa že nekaj let izvaja tudi v nadomestnih prostorih, ki jih fakulteta najema na različnih lokacijah v Kopru in Izoli.

Glasovanje namesto konsenza

Na prvi pogled je nenavadno to, da je ocenjevalna komisija v sestavi treh predstavnikov naročnika, torej primorske univerze, in dveh predstavnikov Zbornice za arhitekturo in prostor Slovenije (ZAPS) pri izbranih projektih napisala ločena mnenja, glasovanje komisije pa v dveh primerih ni bilo enotno. Predsednik ocenjevalne komisije, predstavnik zbornice, pa tudi dekan Fakultete za arhitekturo, Matej Blenkuš, pravi, da se kaj takega v dosedanjih primerih, v katerih je sam sodeloval bodisi kot član bodisi kot predsednik komisije, še ni zgodilo. »Čeprav glasovanje velja za najboljšo obliko demokracije, je natečaj neke vrste skupno oblikovanje odločitve,« je dejal Blenkuš in pojasnil, da je sam naivno prepričan, da se o temeljnih vrednotah poseganja v prostor lahko pogovarjamo z vsemi arhitekti.

Dekan Fakultete za arhitekturo zato meni, da je postopek iskanja najprimernejših arhitekturnih rešitev z javnim natečajem na preizkušnji. »Zaradi kompleksnega odločanja gre za zapleten postopek, ki je za naročnika obremenjujoč,« je povedal. Po njegovem mnenju bi bilo treba razmisliti o preprostejših in tudi cenejših postopkih. Vsekakor pa se mu zdi nujno, da pri procesu izbire sodelujejo arhitekti.

Ocenjevalna komisija je v postopku javnega natečaja za FVZ v primeru prve nagrade, ki je pripadla inštitutu InnoRenew CoE (ekipa v sestavi Eva Prelovšek Niemelä, Aarne Niemelä in Bojan Cebin), glasovala s tremi glasovi za in dvema proti. V primeru drugega mesta, ki ga je zasedla ekipa Studia Sadar, so bili soglasni s petimi glasovi za, v primeru tretjega mesta (rešitev Arhitektov Počivašek Petranovič) pa je bil izid glasovanja trije za in dva proti.

Zmaga za domači inštitut

Prvo izbran Center odličnosti InnoRenew CoE je sicer neodvisen raziskovalni inštitut, ki ga je univerza ustanovila leta 2017, vodi pa ga direktorica Andreja Kutnar, sicer sestra rektorice Univerze na Primorskem Klavdije Kutnar. Med zaposlenimi na InnoRenew CoE kot vodjo skupine Zdravje najdemo tudi dekana FVZ Nejca Šarabona. Na inštitutu se, kot izvemo na njihovi spletni strani, ukvarjajo z raziskovanjem obnovljivih materialov in trajnostne gradnje ter vpeljavo znanstvenih dognanj v industrijsko prakso. Pri tem se posebej posvečajo inovacijskemu in interdisciplinarnemu proučevanju lesa in njegove uporabe.

»FVZ v postopku pridobivanja nove stavbe za fakulteto sledi zakonskim določilom. Zakon o javnem naročanju v 100. členu navaja, da mora vsak subjekt javnega prava za javno naročilo storitve projektiranja novih objektov v javni rabi izvesti projektni natečaj, pri tem pa slediti tudi pravilniku o javnih natečajih za izbiro strokovno najprimernejših rešitev prostorskih ureditev in objektov. Fakulteta je tem navedbam sledila, zato je tudi izvedla potrebne postopke in javni natečaj,« so na naše vprašanje o vzrokih za objavo javnega natečaja prejšnji teden odgovorili s primorske univerze in dodali, da postopek javnega natečaja še ni povsem zaključen, saj še teče rok za uveljavljanje pravnega varstva zoper odločitev o izbiri, »zato vsebinskih komentarjev še ni moč podajati«.

Zdaj je sicer že jasno, da je bil vložen zahtevek za revizijo postopka. Kot smo izvedeli, so ga vložili Arhitekti Počivašek Petranovič, ki so se na natečaju uvrstili na tretje mesto. »Po objavi izida natečaja za fakulteto za vede o zdravju z zaključnim poročilom ocenjevalne komisije smo se odločili za vložitev zahtevka za revizijo,« nam je informacijo potrdil Davorin Počivašek in dodal, da s tem v zvezi še čakajo na odločitev naročnika oziroma državne revizijske komisije. Odprtega postopka pravnega varstva zato v tej fazi ne komentirajo.

Zaplet tudi pri natečaju
za kampus

Univerza na Primorskem je sicer v preteklosti imela težave s še enim javnim natečajem. Leta 2006 je namreč razpisala javni arhitekturni natečaj za univerzitetni kampus na območju Livad v Izoli. Na natečaju je zmagal biro Dekleva Gregorič arhitekti (DGA), a njihova rešitev nikoli ni bila v celoti realizirana. V Livadah namreč stoji le en objekt od predvidenih osem, namesto preostalih pa je tam zrasel inštitut InnoRenew CoE. Ker univerza očitno ni želela več sodelovati z DGA, se je odrekla stavbni pravici na delu območja kampusa in jo prenesla na InnoRenew, inštitut, ki so ga ustanovili kot zasebni zavod in pri katerem je, kot je bilo omenjeno, Univerza na Primorskem glavna ustanoviteljica. Gradbeno dovoljenje za inštitut so dobili na nenavaden način, saj niso izvedli novega arhitekturnega natečaja, čeprav sta tako ministrstvo za javno upravo kot zbornica za arhitekturo na podlagi jasnih določil v zakonu o javnem naročanju izrecno zahtevala nov natečaj za objekt v javni rabi z investicijo, vredno več kot 2,5 milijona evrov. Inštitut InnoRenew CoE je nepovratna evropska sredstva v vrednosti 15 milijonov evrov pridobil tudi na podlagi idejne zasnove in predhodnega zazidalnega načrta DGA. Projekte za stavbo inštituta je InnoRenew CoE naročil kar pri arhitektki Evi Prelovšek Niemelä, zaposleni prav v tem inštitutu, brez natečaja in brez referenc pri projektiranju javnih zgradb. Poskusi DGA, da bi preko sodišča preprečili nespoštovanje natečaja s strani inštituta, niso padli na plodna tla. Prav tako postopek presoje o kršitvi arhitektke Eve Prelovšek Niemelä na disciplinskem sodišču na ZAPS nikoli ni bil vsebinsko obravnavan. Biro Dekleva Gregorič arhitekti se za avtorsko tožbo naposled ni odločil, so pa nazadnje vložili tožbo proti univerzi, od katere terjajo odškodnino, s katero bi si povrnili stroške, nastale pri izrojenem projektu.

Priporočamo