Osrednje stičišče dogajanja v času, ko bosta Nova Gorica in Gorica nosilki naziva evropska prestolnica kulture, bo kilometer dolgo območje od carinarnice v Erjavčevi ulici pa do nekdanje carinarnice na mejnem prehodu Solkan. Naporov ne bodo usmerjali v novogradnje in beton, temveč bodo obstoječim objektom na tem območju dali novo življenje in veliko prostora namenili zelenim površinam, pojasnjuje arhitektka Saša Dobričič, ki koordinira arhitekturno zasnovo območja oziroma »EPK districta«, kot ga imenujejo snovalci. »Kljub temu da je Nova Gorica mesto v parku, nima svojega parka. To bo torej prvi skupni park obeh mest, njuna zelena promenada. Namesto enega velikega muzeja gradimo območje, ki bo na voljo prebivalcem, kulturi, preživljanju prostega časa,« dodatno pojasnjuje.

Veliki načrti ostali v predalu

Po neuspelih arhitekturnih natečajih, streznitvi, da v obmejnem pasu večje gradnje niso dovoljene, drugih preprekah in predvsem neusmiljenem iztekanju časa do leta 2025, ko bosta mesti prevzeli lento, je tako obveljalo, da velikih gradenj in posegov ne bo. Osrednja prizorišča bodo obnovljena železniška postaja z novim podhodom do mesta, obnovljen in na večje dogodke pripravljen Trg Evrope (obnovo snuje arhitekturni biro Ravnikar - Potokar), tako imenovana Super 8 v nekdanji stavbi Slovenskih železnic, kjer bo potekal družabni enogastronomski program, v skladiščih železnic pa bo nastal prostor z razstavno dejavnostjo, poimenovan Epic. Obkrožalo jih bo zelenje, tudi košarkarsko igrišče, sadovnjak, mini gozdiček, otroško igrišče in participativni zid, ki ga bodo lahko obiskovalci in domačini sproti soustvarjali.

Čas se izteka tudi snovalcem programa. Zgodovinar Marko Klavora je pred tremi dnevi prevzel skrb nad programsko vsebino Epic centra, osrednjega prostora EPK. »Mislim, da smo vsaj eno leto prepozni, ampak v tej situaciji smo in potrudili se bomo po najboljših močeh,« pravi. Pojasnjuje, da bodo v Epicu oziroma evropski platformi za interpretacijo 20. stoletja skozi zgodovino Nove Gorice poskušali obiskovalcem povedati tudi siceršnjo evropsko zgodovino 20. stoletja. »Izkušnja, ki so jo imeli tukajšnji prebivalci s prvo in drugo svetovno vojno, s fašizmom in z mejo, lahko pove zgodbo Evrope,« je prepričan. Relikt meje, mreža, ki so jo v Goriškem muzeju ob podiranju skrbno shranili, se bo tako vrnila v prostore Epica, nekje tudi nazaj na nekdanjo fizično mejo. Je vendarle identiteta tega prostora, brez katere ni mogoče razlagati njegove zgodovine, so si enotni sogovorniki.

Stroški ocenjeni na
117 milijonov evrov

Okvirna ocena vseh stroškov za ureditev območja​ EPK znaša 117 milijonov evrov, zagotovili bi jih obe državi, obe mesti, nekaj tudi Evropska unija. Obnovo Trga Evrope, ki bo dobil ravno in utrjeno ploščad, ter treh pripadajočih ulic na italijanskem ozemlju ocenjujejo na 2,8 milijona evrov, stroški odkupa in prenove prostorov za Epic znašajo 6,5 milijona evrov. Največ, 43 milijonov, bosta stali obnova železniške postaje in ureditev podhoda pod železnico, s čimer bi Novo Gorico povezali s prireditvenim prostorom. Nadejajo se, da bo to strošek države, saj je denar v državnem proračunu zagotovljen. »Ostajamo optimistični, stvari tečejo tako, kot smo jih zastavili. Vsi objekti so v zaključni fazi projektiranja, računamo, da bodo dokončani do konca letošnjega leta in nato v začetku naslednjega izberemo izvajalce in infrastrukturne projekte do konca leta 2024 spravimo pod streho,« je suveren župan občine Nova Gorica Samo Turel, tudi zato, ker nekatera dela na terenu že izvajajo. Tomaž Konrad, pomočnik direktorice združenja EZTS GO, v katerem vodijo čezmejne projekte, pojasnjuje, da bi lahko vsa dela izvedli v roku osmih do desetih mesecev, kar pomeni, da je leto 2025 še ulovljivo.  

Priporočamo