Družba Rastoder, lastnica nedokončanega nakupovalnega središča v Stožicah, je naročila skrbni pregled izvedenih del pred morebitnim nadaljevanjem gradnje. Z izvršbo leta 2021 pa si je zagotovila redni pritok dohodkov iz naslova najemnine za centralno hladilno strojnico v Stožicah.

Po več kot petih letih, odkar je družba Rastoder postala lastnica zasebnega dela pod športnim parkom Stožice, se gradnja nasedlega nakupovalnega središča še vedno ni začela. »Projekt Stožice je bil v zadnjem daljšem obdobju v mirovanju, tako da v teh dneh poteka tako imenovani skrbni pregled izvedenih del znotraj objekta pred nadaljevanjem gradnje,« so sporočili iz družbe Rastoder, ki je v lasti poslovneža Izeta Rastoderja. Dodali so, da je pregled šele v začetni fazi, zato nadaljnjih korakov še ne morejo napovedati. »Vsekakor bomo javnost obveščali o pomembnih prelomnih točkah, saj za projekt vlada velik javni interes,« so zagotovili v družbi.

Izet Rastoder je leta 2018 v medijih izjavil, da bi lahko gradnjo v Stožicah nadaljevali že leta 2019, a ob tem dodal, da imajo z mestno občino Ljubljana nerešena vprašanja glede skupnih površin in ne najdejo soglasja. Po neuradnih informacijah si je Rastoder prizadeval z občino skleniti pogodbo o najemu, kakršno je občina pred tem sklenila z nato propadlim gradbincem Grepom. Po tej pogodbi so se občina, javno podjetje Ljubljanska parkirišča in tržnice ter javni zavod Šport Ljubljana zavezali od Grepa najemati poslovne prostore v zasebnem delu. Grep bi tako pridobil 1,8 milijona evrov letnih prihodkov. Če bi bila občina pripravljena takšno pogodbo skleniti tudi z Rastoderjevo družbo, naj bi ta (čeprav ji tega ne bi bilo treba storiti) v zameno dokončala tudi javni del športnega parka, ki ga Grep zaradi stečaja ni zaključil. Gre za gradnjo še 400 parkirnih prostorov, nogometnega igrišča, dodatnih vhodov v parkirno hišo in parka na strehi nakupovalnega središča.

 

V družbi Rastoder teh informacij niso nikoli komentirali. Na vprašanje, ali z občino še vedno poskušajo priti do soglasja, so diplomatsko odgovorili, da imajo na območju Mestne občine Ljubljana »več nepremičnin in pomembnih gradbenih projektov, ki so v teku, tako da je občina eden od naših pomembnih poslovnih partnerjev in sogovornikov«. Na magistratu pa so glede vprašanj o dokončanju projekta Stožice odgovorili podobno kot že lani, in sicer, da »z gospodom Rastoderjem pogovori glede Stožic trenutno ne potekajo. Seveda pa si želimo čimprejšnji zaključek še zasebnega dela Stožic, saj bi tako projekt v celoti zaživel, kar bi bilo dobrodošlo tako za mesto kot tudi širše.«

Energetika ostala brez kupljenega prostora

Medtem ko nakupovalno središče čaka na nadaljevanje gradnje, pa je javno podjetje Energetika Ljubljana ostalo brez prostora za centralno hladilno strojnico v Stožicah, ki ga je leta 2010 kupilo od Grepa. V Grepovem stečajnem postopku se je namreč izkazalo, da je stožiški gradbinec kljub prodaji prostora Energetiki bankam, od katerih je pridobil posojilo, tudi na to nepremičnino dovolil vpis hipotek v skupni vrednosti 115 milijonov evrov. Rastoder, ki je do zasebnega dela Stožic prišel ravno z nakupom terjatev do Grepa, je zaradi tega dolga leta 2021 sprožil izvršbo zoper Energetiko Ljubljana.

Okrajno sodišče v Ljubljani je nepremičnino dalo na javno dražbo. Čeprav je Energetika zanj Grepu odštela več kot tri milijone evrov, je sodišče vrednost prostora ocenilo na zgolj 558.000 evrov. Na vprašanje, ali se je dražbe udeležila tudi Energetika, so nam v javnem podjetju odgovorili, da so zadevo poskušali urediti s pomočjo odvetnikov, a niso bili uspešni. Prostor je na dražbi kupila Rastoderjeva družba. Po podatkih okrajnega sodišča je zanj odštela milijon evrov.

Najemnine niso razkrili

Ker je v prostoru že uredila centralno hladilno strojnico, ki oskrbuje športne objekte, je Energetika z družbo Rastoder morala skleniti najemno pogodbo. Po podatkih javnega podjetja najemna pogodba velja do preklica. Kako visoko najemnino Rastoderju plačujejo za omenjeni prostor, v Energetiki niso razkrili, ker da je oskrba s hladom njihova tržna dejavnost in ne javna gospodarska služba. Tega nam niso razkrili niti v družbi Rastoder, ker da »poslovne odločitve in pogodbe našega podjetja obravnavamo kot podatke zaupne narave«.

Tehnično gledano bi bila preselitev centralne hladilne strojnice v kakšen drug prostor sicer mogoča, »a bi cena zelo težko upravičila namen«, so povedali v Energetiki, kjer zagotavljajo, da na območju Stožic mestna občina niti nima drugega prostora, kamor bi lahko preselila strojnico. Na vprašanje, ali bi bili prostor pripravljeni kupiti ponovno, so v Energetiki odgovorili, da je to odvisno »od ponudbe za odkup in perspektive trgovskega dela«. Trenutno pa se z Rastoderjem ne pogajajo o morebitnem odkupu. Zaradi še vedno nepojasnjenega razloga za vpis hipotek na nepremičnino je Energetika torej utrpela škodo v višini kupnine, ki jo je odštela Grepu, in najemnin, ki ji sedaj plačuje Rastoderju. 

Priporočamo